30 de decese la Suceava. Procurorii au indiciile unor activități ilicite

Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a anunţat că, în cazul deceselor înregistrate la Spitalul Judeţean Suceava, la persoane confirmate cu Covid-19, există indicii că acestea sunt în legătură cu activitatea ilicită desfăşurată de funcţionarii publici din sistemul medical (personal din cadrul spitalului, precum şi din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava). Aceste persoane nu ar fi respectat măsurile dispuse de autorităţi în vederea prevenirii şi limitării efectelor epidemiei noului coronavirus, în perioada ianuarie-martie. Treizeci de decese au fost raportate la acest spital până marți seara.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a transmis, marţi, printr-un comunicat de presă, că în 25 martie a preluat de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava dosarul penal pentru zădărnicire a combaterii bolilor şi abuz în serviciu deschis după ce mai multe cadre medicale de la Spitalul Judeţean Suceava au fost confirmate cu Covid-19.

Dosarul a fost preluat "întrucât s-a constatat că în cazul infracţiunilor săvârşite cu intenţie depăşită care au avut ca urmare moartea unei persoane, inclusiv în cazul celor prevăzute de art.352 alin.1, 2 şi 5 Cod penal, competenţa de soluţionare revine procurorilor din cadrul acestui parchet”.

În urma cercetărilor, procurorii au stabilit că la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă "Sf. Ioan cel Nou” Suceava au fost înregistrate decese ale unor pacienţi care au fost confirmaţi pozitiv în urma testării pentru Covid-19, decese care au avut loc atât anterior datei de 23 martie, cât şi ulterior acesteia.

"La acest moment există indicii că aceste decese sunt în legătură cu activitatea ilicită desfăşurată de funcţionarii publici din sistemul medical (personal din cadrul spitalului, precum şi din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava), aceste persoane nerespectând măsurile dispuse de autorităţi în vederea prevenirii şi limitării efectelor epidemiei noului coronavirus, în perioada ianuarie-martie 2020. În instrumentarea cauzei, având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public, la data de 27 martie, urmărirea penală a fost extinsă cu privire la fapte sub aspectul infracţiunilor de abuz în serviciu şi fals intelectual”, se arată în comunicat.

Anchetatorii spun că în cadrul cercetărilor sunt avute în vedere împrejurările în care s-a realizat testarea pentru infecţia cu Covid-19, "respectiv au fost testate unele persoane, cu încălcarea reglementărilor legale, în condiţiile existenţei unui număr limitat de teste, iar probele recoltate unor angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava nu au fost înaintate către laboratoare specializate, în vederea analizării, ceea ce a determinat prelungirea perioadei de izolare a cadrelor medicale, zădărnicind în acest fel activităţile de prevenire şi combatere a infecţiei virale cu noul coronavirus”.

Parchetul mai spune că au fost încălcate reglementările privind izolarea, carantinarea şi internarea persoanelor suspecte sau confirmate cu Covid-19.

"În această perioadă (februarie – martie 2020), funcţionari publici din cadrul instituţiilor publice din judeţul Suceava, cu atribuţii în sistemul sanitar (Spitalul Judeţean Suceava şi Direcţia de Sănătate Publică Suceava), în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au încălcat reglementările legale privind izolarea, carantinarea şi internarea în unităţi medicale a persoanelor suspecte sau confirmate cu infecţia COVID-19, în sensul că persoane confirmate pozitiv nu au fost internate în fapt în Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Suceava”, se mai arată în comunicat.

Procurorii mai spun că ancheta se realizează luând în considerare limitările impuse existenţa stării de urgenţă.

Vizualizări: 1,483

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: