40 de ani de cercetare arheologică, la Gorj Tv

Judeţul Gorj a reprezentat în ultimele decenii un loc în care arheologii au muncit foarte mult şi au făcut descoperiri pe măsură. Gheorghe Calotoiu, cercetătorul care se confundă practic cu activitatea Muzeului Judeţean în ultimele patru  decenii, îşi prezintă ultima apariţie editorială la GORJ TV la emisiunea „Cine a fost odată-n Gorj”.

Gheorghe Calotoiu face arheologie de  patru decenii(1972-2012), perioadă care i-a permis practic să bată şi să cunoască foarte amănunţit tot Gorjul din punctul de vedere al reperelor istorice. Recent acesta a adăugat o nouă carte de arheologie a Gorjului celor patru publicate până în prezent, ultima apariţie editorială fiind de fapt o antologie a descoperirilor de pe şantierele arheologice unde a lucrat cercetătorul. În cei  40 de ani de carieră, Gheorghe Calotoiu a făcut cercetări în peste 100 de şantiere arheologice din judeţul nostru.

Gheorghe Calotoiu spune că în judeţul Gorj se găsesc vestigii din Preistorie şi până la cele ale traco-geţilor, dacilor, vestigii de epocă romană, epocă pre-feudală, feudală şi chiar mai noi. Arheologul vorbeşte cu mândrie de  cele mai importante descoperiri ale sale,  necropola de la Vârtopu-Ciuperceni din bronzul timpuriu, necropola de la Teleşti-Drăgoieşti şi tezaurul monetar de secol II-III de la Bumbeşti Jiu, unde s-au găsit 22 de monede romane şi multe altele. Fiecare dintre acestea este foarte importantă, fiecare a adus multe informaţii relevante: la necropola de la Teleşti Drăgoieşti au fost descoperite 59 de movile care au ca rit funerar incineraţia, iar ritualul constă în depunerea unor vase de ofrandă în jurul osemintelor, cât şi a unor obiecte de metal care constau în săbii cu nituri, pumnale, vârfuri de lance, vase, căniţe de diferite tipuri cu ornamente specifice secolelor V-IV Î. Hr;   la necropola de la Teleşti- Drăgoieşti s-a lucrat opt ani de zile. Aceasta datează din secolele V-IV Î. Hr. şi este menţionată şi în tratatul de Istorie a Românilor editat de Academia Română după 1990. 

Vizualizări: 167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: