Noile norme de ecologism pun în pericol viitorul termocentralelor din toată lumea

De când activiștii de mediu și liderii europeni au impus limite tot mai draconice pentru emisiile de diverse substanțe, termocentralele din toată lumea sunt puse în pericol, deoarece nu mai pot funcționa astfel încât să fie conforme cu noile reglementări. În Gorj, se speră că termenul pentru respectarea acestor limite se va putea prelungi, de la 2021, cât se cere în prezent, dar finalitatea va fi, vrând-nevrând, aceeași: dacă nu se investește masiv în inovarea tehnologiilor, pentru reducerea noxelor, o industrie de care Gorjul depinde în bună măsură ar putea să dispară.

Au trecut câteva săptămâni de când inclusiv președintele executiv al PSD Gorj, deputatul Mihai Weber, avertiza cu privire la pericolul pe care îl reprezintă noii parametri de mediu pe care Uniunea Europeană urma să îi aprobe în privința termocentralelor de pe continent. Valorile respective erau atât de dure încât toată lumea a înțeles că în România va fi jale după ce acestea vor fi aprobate. Activiștii de mediu de la asociația Bankwatch au făcut cunoscut, luni, că normele respective au fost aprobate și că pentru termocentralele românești apar serioase probleme de funcționare din 2021 încolo. Atunci ar urma să intre în vigoare noii parametri, iar timpul este prea scurt pentru implementarea tehnologiei care să facă posibilă respectarea acelor valori. În plus, costurile la nivel național ar depăși 15 miliarde de euro, bani care ar trebui luați prin credite bancare.

„La ora actuală, în România funcționează 6 termocentrale pe lignit și 2 pe huilă, alcătuite din 16 instalații mari de ardere (IMA). O IMA este alcătuită din una sau mai multe unități care emit gaze prin același coș. Față de limitele de emisie prevăzute de Legea 278/2013 privind emisiile industriale, numai termocentralele Turceni IMA 2 și 3, Rovinari, Ișalnița și Craiova II respectă limitele de emisie, în timp ce Mintia, Paroșeni, Govora nu respectă limitele de emisie sau nu au autorizație integrată de mediu valabilă. CET Iași II nu a comunicat limitele de emisie. În următorii patru ani toate cele 8 termocentrale analizate în raportul realizat de Asociația Bankwatch vor trebui să realizeze modificări importante ale instalaților, împreună cu proceduri de emitere sau revizuire a autorizațiilor integrate de mediu. În aceste condiții este posibil ca până în 2021 niciuna dintre cele 8 termocentrale să nu mai poată funcționa legal. Conformarea la nivel comunitar la noile norme s-ar ridica la un cost de aproximativ 15.4 miliarde euro, în timp ce 82% din capacitatea de producție pe bază de cărbune prevăzută pentru 2021 nu îndeplinește în prezent standardele minime. Înregistrând un declin dramatic al cărbunelui, incertitudinea creată de limitele mai stricte privind poluarea determină centralele pe bază de cărbune să considere închiderea activității ca singura alternativă”, se arată într-un comunicat al Bankwatch.

Valorile noilor limite de emisii

Conform ecologiștilor, noile limite devin mai stricte pentru emisiile de oxizi de azot (NOx), dioxid de sulf (SO2) și particule în suspensie (PM 10), cărora li se adaugă limite pentru substanțe poluante care nu au fost monitorizate până în prezent, precum mercur, acid fluorhidric (HF) sau acid clorhidric (HCL). Aceste substanțe toxice sunt asociate cu o serie de probleme de mediu și de sănătate, inclusiv creșterea incidenței cazurilor de astm și bronșită sau apariția ploilor acide. „Aceste reguli stricte semnalează sfârșitul iminent al cărbunelui în Europa. Guvernele UE au acum la dispoziție o perioadă de maximum 4 ani pentru a-și adapta sistemele energetice la noile limitări și pentru a asigura o tranziție justă pentru lucrătorii și comunitățile care vor fi afectate direct de aceste schimbări”, susține Alexandru Mustață, coordonator de campanii pentru Asociația Bankwatch.

Un alt reprezentant al ecologiștilor, membru în comisia care a elaborat noua decizie, dă asigurări că închiderea termocentralelor care nu respectă parametrii de mediu nu se va face în 2021. Unitățile vor avea la dispoziție un termen de tranziție, dar finalul va fi același. „Aceste noi cerințe vor contribui la accelerarea tranziției energetice, dar nu toate termocentralele vor avea determinarea, mijloacele financiare sau chiar accesul la echipamentele necesare pentru a reduce nivelul de poluare. Termocentralele care promit încheierea activității vor putea beneficia de excepții pe termen scurt, în condiții stricte și în schimbul reducerii activității, dar Europa va fi nevoită să elimine complet cărbunele până în 2030“, a adăugat Christian Schaible, Industrial Production Manager la EEB și membru al Grupului tehnic de lucru care a contribuit la elaborarea standardelor revizuite.

Vizualizări: 969

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: