9 măști din 10 nu sunt conforme, dar primim amenzi dacă nu le purtăm

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a găsit că peste 93% din măștile comercializate de Lidl, Kaufland, Mega Image, Auchan, Altex, Profi, Dedeman, DM, mari lanţuri farmaceutice, cum ar fi Sensiblu şi Help Net, dar şi benzinăriile Lukoil România, NU SUNT CONFORME.

Paradoxal, deși în comerț găsim aproape doar cârpe pe post de măști de protecție, suntem amendați dacă nu le purtăm.

Unii producători le-au redenumit "acoperitoare faciale", doar ca să-și acopere, juridic, înșelăciunea.

Informația celor de la Protecția Consumatorului vine în contextul în care autoritățile au interzis târgurile de Crăciun, iar în stațiunile montane turiștii sunt hărțuiți cu controale. Magazinele marilor reteileri sunt supra-aglomerate, dar piețele au fost închise. O nemulțumire majoră vine și de la biserică, pentru că enoriașii sunt ținuți în frig când merg la slujbă, iar pelerinajele au fost interzise, chiar și cu respectarea măsurilor de distanțare socială. La fel, restaurantele sunt închise în cea mai mare parte, iar cei care refuză să stea în casă se riscă să răcească la terase.

ANPC, prin sucursalele sale teritoriale, a derulat în perioada 23 octombrie - 23 noiembrie controale pentru verificarea respectării prevederilor legale la comercializarea măştilor.

Potrivit draftului raportului, au fost controlaţi 599 operatori economici, la un număr de 396 dintre aceştia (66%) constatându-se nerespectarea prevederilor legale în vigoare; la 79 de operatori economici controlul nu a fost finalizat.

Au fost verificate un număr de 35.180.666 măşti în valoare 19.763.739 lei, din care 32.997.026 măşti în valoare de 19.459.353 lei (peste 93%) nu se încadrau în prevederile legale în vigoare.

Urmare a deficienţelor constatate, organele de control au dispus următoarele măsuri: oprirea temporară de la comercializare a 31.931.598 de bucăţi de măşti în valoare de 12.740.657 lei până la remedierea neconformităţilor constatate; oprirea definitivă şi scoaterea de la comercializare a 725.448 bucăţi de măşti în valoare de 3.152.544 lei; aplicarea a 668 sancţiuni contravenţionale, din care 237 avertismente şi 431 amenzi contravenţionale în valoare de 2.908.000 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Printre companiile care au fost sancţionate pentru comercializarea măştilor neconforme se află diverse puncte de lucru din ţară ale marilor retaileri prezenţi în România, precum Lidl, Rewe, Kaufland, Mega Image, Auchan, Altex, Dedeman, Profi, DM, dar şi compania petrolieră Lukoil România.

De asemenea, raportul arată că au fost amendate şi marile reţele de farmacii Help Net şi Sensiblu.

Vizualizări: 1,495

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: