A apărut ”fiola” împotriva șoferilor care dau mesaje în timp ce conduc

Poliția din New York testează un nou dispozitiv de ultimă generație, care va permite autorităților să afle, după accidente, dacă șoferii vehiculelor implicate au stat pe telefon când s-a produs impactul. 

Este vorba despre un mic dispozitiv care, odată conectat la telefon, spune când a fost acesta folosit ultima oară și în ce scop. Atât inventatorii ”fiolei anti-SMS” cât și poliția care dorește implementarea ei garantează că dispozitivul nu va permite accesul la informații private de pe telefonul vizat, ci doar va arăta când a fost folosit acesta ultima oară.

Inventatorul dispozitivului și-a pierdut fiul din cauza unui șofer care dădea mesaje

Ben Lieberman, cel care a lucrat, împreună cu firma Cellebrite, la crearea dispozitivului, este un vechi luptător împotriva șoferilor care dau sau citesc mesaje la volan. Fiul acestuia a murit într-un accident, în 2011, iar ulterior s-a demonstrat că șoferul mașinii în care se afla tocmai scria un mesaj, în momentul coliziunii. 

Lieberman spune că ”fiola anti-SMS” oferă un echilibru perfect între siguranță publică și păstrarea intimității: „Așa cum fiola care detectează alcoolul din aerul respirat nu-ți spune unde sau cu cine ai băut înainte de accident, nici dispozitivul nostru nu poate divulga informații cu caracter personal, ci doar DACĂ a fost comisă respectiva contravenție”.

Statistici îngrijorătoare care arată gravitatea problemei

Statisticile din America relevă cifre incredibile: 64% din totalul accidentelor auto care au loc în SUA sunt cauzate de folosirea telefonului mobil. Cercetătorii au descoperit că sunt suficiente 3 secunde de neatenție pentru ca un accident să se producă, pe când citirea unui mesaj îți ia minimum 5 secunde. Mai concret, de fiecare dată când folosești telefonul în timp ce conduci, șansele să faci un accident cresc cu 400%. 

Vizualizări: 1,939

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: