A câștigat în instanță diurna pentru misiunile din Afganistan

Sute de polițiști și jandarmi din întreaga țară care au participat la misiuni internaționale de menținere a păcii au dat statul român în judecată pentru plata diurnelor în valută pe care nu le-ar fi primit de mai bine de zece ani.

Și la Gorj au fost înregistrate procese similare, iar deciziile au fost favorabile. O nouă sentință s-a pronunțat chiar joi, 19 mai. Este vorba de un jandarm care a fost de două ori în teatrul de operații din Afganistan având ca misiune pregătirea forţelor de politie afgane.
„Admite cererea de chemare în judecată. Obligă pârâţii la plata către reclamant a diurnei în valută prevăzută de H.G.1086/2004 pentru participarea reclamantului la misiunea de pregătire a forţelor de poliție afgane NATO-Training Mission Afganistan, în perioadele 10.12.2010-11.06.2011 și 03.11.2012 - 22.05.2013, sumele cuvenite urmând a fi actualizate cu indicele de inflaţie, precum şi la plata dobânzii legale, începând cu data scadenţei acestora până la data plăţii efective. Obligă pârâţii la plata către reclamant a costurilor pentru facilitarea legăturilor cu familia şi recreere prevăzută de H.G.1086/2004, sumele cuvenite urmând a fi actualizate cu indicele de inflaţie, precum şi la plata dobânzii legale, începând cu data scadenţei acestora până la data plăţii efective. Obligă pârâţii la plata către reclamant a cheltuielilor de judecată reprezentând onorariu avocat în cuantum de 800 lei”, arată o sentință a Tribunalului Gorj din 19 mai. Decizia poate fi atacată cu apel.
Diurna pentru misiuni externe a fost acordată în baza unor hotărâri de guvern clasificate, ce nu au fost publicate în Monitorul Oficial, iar militarii nu au știut de ele.

Vizualizări: 2,615

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: