A câștigat în instanță sporul de producție

Un angajat al Complexului Energetic Oltenia a reușit să câștige în instanță sporul de producție, obținut de mineri în urma grevei de la începutul anului trecut.

Salariatul CE Oltenia urmează să primească drepturile bănești actualizate cu rata inflației. „Admite în parte acțiunea. Obligă pârâta să plătească reclamantului sporul de producție în cuantum de 500 lei brut lunar, proporțional cu timpul efectiv lucrat, pe perioada 01.03.2019-31.12.2019, drepturile bănești cuvenite urmând să fie actualizate cu rata inflației până la data plății efective. Obligă pârâta să plătească reclamantului dobânda legală penalizatoare aferentă drepturilor salariale acordate prin prezenta sentință, începând cu data scadenței până la data plății efective. Respinge cererea reclamantului privind acordarea cheltuielilor de judecată. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare”, se arată în minuta Tribunalului Gorj de marți, 28 ianuarie.

În această situație se regăsesc peste o mie de angajați din Complexul Energetic Oltenia.

Sindicatul Energia Rovinari consideră că oamenii au fost discriminați, rămânând fără creșteri salariale, așa că a deschis mai multe acțiuni în instanță.

Sporuri negociate de sindicate

Nu toate procesele au fost însă câștigate. Instanța a reținut că acordarea acestui spor a fost negociată de angajator împreună cu sindicatele. „La ședința din 28.01.2019, atât administrația, cât și sindicatele, au convenit modalitatea de acordare a acestui spor cu caracter permanent, atât în ceea ce privește cuantumul, precum și categoriile de salariați cărora li se acorda acest spor de producție, respectiv cei direct productivi. În concluzie, acordarea unui astfel de spor a fost strict reglementată de Comisia de negociere administrație-sindicate, fiind negociat inclusiv de Sindicatul Energia Rovinari, semnatar a acestui Act Adițional, prin Federația Națională Mine Energie, din care face parte”, se arată în motivarea instanței, într-una din cauzele pierdute de sindicat.

Sporurile de producție, de până la 1.000 de lei brut/lună, au fost câștigate în urma grevei minerilor de la începutul anului trecut. Ele au fost acordate cu data de 1 martie 2019.

Galerie foto


Vizualizări: 4,962

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: