CEO, târât de Ciurel într-un nou scandal! Ce solicită CEC Bank!

Complexul Energetic Oltenia riscă falimentul, iar directorul acestuia Laurenţiu Ciurel demiterea! Din cauza unor afirmaţii făcute de directorul Ciurel la adresa CEC Bank, banca ar putea cere rambursarea anticipată a unui credit de 210 milioane de lei, ceea ce ar duce compania în pragul falimentului. Directorul CEC Bank Radu Gheţea a trimis o scrisoare Ministerului Energiei şi Consiliului de Supraveghere al CE Oltenia, care a fost publicată de Hotnews, prin care cere să fie luate măsuri împotriva lui Ciurel şi acesta să-şi ceară scuze public. Şi contractul de mandat al lui Laurenţiu Ciurel prevede rezilierea în cazul în care directorul face declaraţii „de natură să dezorienteze şi/sau să inducă în eroare opinia publică şi partenerii contractuali“. Până la închiderea ediţiei, CE Oltenia nu a oferit un punct de vedere, deşi a fost solicitat.

Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank, atrage atenţia conducerii ministerului economiei şi companiei energetice că directorul general al CE Oltenia Laurenţiu Ciurel a făcut afirmaţii mincinoase la Antena 3. „În data de 10 martie 2015, pe postul de televiziune Antena 3, in cadrul mai multor emisiuni, difuzate de-a lungul zilei, domnul Laurenţiu Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Oltenia SA, a făcut afirmaţii defăimătoare şi neadevărate la adresa CEC Bank şi a conducerii acesteia, dezinformând pe cei prezenţi la emisiune, dar si pe publicul telespectator cu privire la relaţia de afaceri pe care această societate o are cu banca noastră“, se arată în scrisoarea CEC.

Discriminarea, problema lui Ciurel

Laurenţiu Ciurel a susţinut că societatea a negociat cu CEC Bank aproape 6 luni pentru refinanţarea a două credite, în valoare de 210 milioane de lei: "Ceea ce este dureros este felul discriminatoriu cum statul tratează statul", a spus Ciurel. În perioada în care Ciurel făcea această afirmaţie, chiar el era acuzat de discriminare oferind prime doar unei părţi din angajate.

Ştirea de la Antena 3 era prezentată astfel: fiica fostului preşedinte, Ioana Băsescu, a obţinut creditul de la CEC printr-un telefon, iar cea mai mare companie de energie pe cărbune este ignorată de directorul băncii, Radu Gheţea. "Noi am încercat, actuala conducere, şi ăsta este oful meu până la urmă, să refinanţăm. Să renegociem acest credit, pentru că sare din toate tiparele pieţei. N-am putut să intru la domnul director, domnul preşedinte al băncii, deşi conduc probabil cea mai mare companie românească. În schimb am reuşit să intru la nivelele 2 şi 3 şi am vorbit cu doamna vicepreşedintă şi ni s-a promis că se va analiza şi se va da un răspuns".

În scrisoarea trimisă de CEC ministrului Energiei, Andrei Gerea, directorul Radu Gheţea spune că afirmaţia potrivit căreia condiţiile de finanţare sunt discriminatorii este o dezinformare. În plus, aceste condiţii erau ştiute şi acceptate, CEC Bank câştigând licitaţia publică organizată în 2009 la fostul CE Rovinari. „Mai mult, domnul Laurenţiu Ciurel nu a spus adevărul nici când a afirmat ca nu a fost primit la o discuţie de preşedintele Băncii, domnul Radu Graţian Gheţea, deşi la Cabinetul acestuia nu a fost înregistrată nicio astfel de cerere si nici nu a cerut vreodată, în toată această perioadă, o întrevedere cu preşedintele Băncii“, susţin cei de la CEC.

Scuze sau faliment

Banca de stat consideră că prin aceste declaraţii Ciurel aduce prejudicii de imagine instituţiei care a susţinut financiar CE Oltenia într-o perioadă în care creditarea nu era la cele mai înalte cote, în pofida performanţei financiare nu tocmai ridicate a societăţii. Mai mult, directorul CEC Bank spune că banca se poate folosi de prevederile contractului, putând solicita CE Oltenia să returneze de îndată fondurile împrumutate, adică 210 milioane de lei. O astfel de măsură ar duce clar la faliment.

Radu Gheţea, directorul băncii, a cerut ministerului şi Consiliului de Supraveghere să ia măsuri pentru „pentru corectarea acestui mod de comunicare cu Banca prin manipulare şi minciună, iar domnul Laurenţiu Ciurel să îşi ceară scuze publice faţă de funcţionarii Băncii şi pentru ca opinia publică să fie informată corect şi obiectiv despre relaţia de afaceri a Băncii cu acest client“. În plus, potrivit contractului de mandat semnat de Ciurel în 2012, obţinut de Hotnews, directorul general al CE Oltenia are obligaţia să protejeze imaginea partenerilor contractuali. În caz contrar, poate fi reziliat contractul. Art.8.4., aliniatul b arată că este obligat "să îşi desfăşoare activitatea astfel încât să protejeze imaginea Mandatului; să nu comunice public şi să nu prezinte, chiar şi confidenţial, informaţii, altele decât cele care au devenit publice în orice alt fel, cu privire la Mandat sau activitatea acestuia, de natura să dezorienteze si/sau să inducă in eroare opinia publică, partenerii contractuali, persoanele implicate în activitatea Mandatului şi care să creeze o situaţie defavorabilă Mandatului". Practic, acesta ar fi un motiv de demitere a lui Ciurel, însă cei care aveau de gând să-l schimbe din funcţie au fost revocaţi pe 26 martie.

Dorin Spătaru, fostul preşedinte al Consiliului de Supraveghere, a reconfirmat ieri intenţia de a contesta în instanţă revocarea. Cât despre informaţiile publicate de Hotnews, Spătaru a spus că „nu mai e nimic de comentat“.

„Competenţa demiterii directorului revine Consiliului de Supraveghere nu misterului, dar analizele continuă şi împreună cu specialiştii noştri din minister vom încerca să facem o radiografie corectă a actului de management la nivelul CEO şi atunci putem vorbi de o decizie“.  

Andrei Gerea, ministrul Energiei

Vizualizări: 271

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: