„Lupii tineri” din PSD şi afacerea „Balastiera”

Consilierul judeţean al PSD Gorj, Andrei Maioreanu, a avut o intervenţie mai puţin obişnuită în ultima şedinţă a CJ. Acesta i-a comunicat noului şef al IPJ Gorj, Gheorghe Parepa, că sunt tolerate balastiere care funcţionează ilegal pe Gilort, în ciuda rapoartelor SRI din ultimii patru ani. „Vă aştept la discuţii pe această temă”, a fost răspunsul lui Parepa în şedinţa de consiliu judeţean din martie. Coincidenţă sau nu, după doar câteva zile, IPJ Gorj a comunicat că o balastieră din Târgu Cărbuneşti a funcţionat ilegal în perioada 2012-2015, administratorul acesteia fiind cercetat pentru evaziune. Potrivit unor surse, este vorba de Dumitru Belu, zis Mitică Americanul, despre care presa locală a scris că a sponsorizat „cu mici şi bere” campania electorală a mai multor primari PSD. Contactat telefonic, Belu a spus că nu ştie dacă este vorba de balastiera lui. Pesedistul Maioreanu crede însă că noul şef al poliţiei va scoate la iveală „multe lucruri care au fost ţinute la dospit”.

IPJ Gorj comunica în ultima zi a lunii martie că „un bărbat de 57 de ani, din municipiul Târgu Jiu, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, a exploatat ilegal agregate minerale din albia râului Gilort, dintr-un perimetru situat în oraşul Târgu Cărbuneşti, deşi Serviciul de Gospodărire a Apelor Gorj nu a emis autorizaţie de exploatare în acest sens. În perioada 2012-2015, reprezentantul societăţii a extras agregate minerale din albia râului Gilort pe care ulterior le-a valorificat fără a mai înregistra în documentele contabile veniturile realizate”.

Conform unor surse demne de încredere, administrator la balastiera de pe Gilort este Dumitru Belu, zis Americanu’, un afacerist destul de cunoscut în Târgu Cărbuneşti. Contactat telefonic, acesta nici nu a confirmat, dar nici nu a infirmat verificările poliţiştilor la firma sa, spunând doar „Nu ştiu nimic”.

Rapoartele SRI, ignorate patru ani

Dosarul a fost deschis de IPJ Gorj la câteva zile după participarea comandantului Gheorghe Parepa la o şedinţă a Consiliului Judeţean Gorj, unde consilierul Andrei Maioreanu a avut o intervenţie mai puţin obişnuită.  Maioreanu i-a comunicat şefului poliţiei că SRI a atenţionat încă de acum patru ani că pe Gilort sunt balastiere ilegale şi că, deoarece nu s-a luat nicio măsură, inundaţiile de astă-vară au făcut ravagii, distrugând inclusiv podul de la Albeni. „În calitate de preşedinte al Comisiei pentru industrie, agricultură, silvicultură şi protecţia mediului vă aduc la cunoştinţă, domnule comisar şef şi stimaţi colegi, că în anul 2014 inundaţiile provocate pe râul Gilort au făcut ravagii. Pe lângă o serie de cauze naturale (cantităţi mari de precipitaţii) există şi alte cauze printre care amintim: exploatarea abuzivă a pădurilor din zona Novaci-Polovragi; exploatarea abuzivă a balastului din albia râului Gilort (renumita afacere „Balastiera”). Această afacere a fost cercetată de S.R.I., care spunea în raportul său: „mai grav este faptul că exploatările ilegale de nisip şi pietriş au stat la baza unor catastrofe naturale”. După 4 ani de la prezentarea acestor date râul Gilort a făcut, din nou, ravagii (podul de la Albeni prăbuşit, imense pagube materiale). Constatăm că în toată această perioadă a existat din partea I.P.J. Gorj doar o tentativă de cercetare, deşi subiectul a fost amplu prezentat şi dezbătut de mass-media locale şi preluat de mass-media naţionale, arătând că în spatele acestei afaceri s-au aflat oameni cu funcţii importante de la nivelul unor instituţii din judeţul Gorj”, a fost intervenţia lui Maioreanu.

„Una din preocupările noastre este combaterea evaziunii fiscale, aşadar vă aştept la discuţii pe această temă”, a fost atunci replica lui Parepa.

Maioreanu: Vor ieşi la iveală multe lucruri care au fost ţinute la dospit

Maioreanu a declarat pentru Pandurul că nu ştie dacă este vreo legătură între intervenţia lui din şedinţa de consiliu şi acţiunea poliţiei. „Am avut o intervenţie în cadrul Consiliului Judeţean, legată de un subiect de analiză al unui raport SRI încă din 2010, de când Gorjul s-a confruntat cu inundaţii puternice, iar la capitolul cauze apar foarte clar cele două: exploatarea forestieră abuzivă din zona Polovragi şi exploatarea abuzivă a agregatelor din albia râului Gilort.  (...) În urma investigaţiilor unor jurnalişti s-a ajuns la concluzia că în spatele acestei afaceri ar sta oameni cu funcţii importante la nivelul unor instituţii din judeţul Gorj”, a declarat Andrei Maioreanu.

Acesta s-a arătat mulţumit de noul comisar şef al IPJ Gorj. Maioreanu a spus că Parepa va avea de muncă în Gorj. „Apreciez faptul că noul comisar şef, şi e foarte bine că avem un nou comisar şef, a fost foarte atent asupra intervenţiei pe care am avut-o în calitate de consilier judeţean şi de preşedinte al Comisiei pentru industrie, agricultură, silvicultură şi protecţia mediului. Vom vedea ce se va întâmpla mai departe, de aici încolo este datoria instituţiilor abilitate şi în special a Inspectoratului de Poliţie Judeţean să îşi facă datoria. Sunt convins că prin venirea noului comisar şef, în Târgu Jiu şi în judeţul Gorj, vor ieşi la iveală multe, multe lucruri, care, probabil, în ultima perioadă au fost ţinute la dospit”, a mai spus consilierul judeţean.        

SURSE

Potrivit unor surse, fostul comandant al IPJ Gorj, Viorel Caragea, pune schimbarea sa din funcţie pe intervenţia „lupilor tineri” din PSD, adică grupul din care fac parte Florescu, Maioreanu, Vână, Giorgi şi „independenţii” Teodorescu şi Văcaru.

PRECEDENT

Poliţia condusă de Parepa a mai găsit o balastieră ilegală şi înainte de intervenţia lui Maioreanu. La finele lunii februarie, IPJ comunica faptul că administratorul unei firme s-a ales cu dosar penal pentru că exploata ilegal agregate minerale pe albia râului Jiu, în perimetrul localităţii Ioneşti.

PAGUBE

Ploile de astă-vară au dus la revărsarea Gilortului, ceea ce a produs pagube importante în mai multe localităţi. Corpul de Control al Ministerului Mediului a constatat atunci două cauze majore: balastierele ilegale şi exploataţiile forestiere ilegale. Raportul a avut la bază şi note ale Serviciului Român de Informaţii. Doar pentru refacerea podului rupt de la Albeni au fost alocate două milioane de euro.

Vizualizări: 2,362

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: