A fost publicat proiectul de desprindere a SE Craiova II din CE Oltenia. Ce prevede!

Acționarii CE Oltenia au aprobat, la finalul lunii aprilie, planul de divizare a companiei, din care va fi desprinsă Craiova II. Planul de divizare parțială a fost publicat pe site-ul CE Oltenia și el prevede înființarea unei noi societăți: SOCIETATEA ELECTROCENTRALE CRAIOVA SA. Noua companie va avea câteva sute de angajați, cei care lucrează acum la Craiova II, dar cel mai probabil și pe cei care prestează servicii, cum sunt cei de la ELCFU. 


În ședința din data de 29 aprilie, acționarii Complexului Energetic Oltenia au aprobat publicarea proiectului divizării societății, urmând ca la ședința de la finalul lunii mai să aprobe proiectul de divizare.


Noul sediu va fi la Craiova

Conform proiectului de divizare simetrică publicat pe site-ul companiei, procesul de desprindere a unei părți din patrimoniu, în speță Craiova II, este generat de creșterea prețului unui certificat de emisii de gaze cu efect de sera la peste 50 Euro/certificat, necesarul mare de certificate de achiziționat, precum și prevederile din planul de restructurare. 

Craiova II produce energie termică pentru municipiul Craiova și agenții economici din zonă, explică CEO, în timp ce obiectul principal de activitate al societății divizate, îl constituie producția de energie electrică. 

După proces, CEO va fi societatea divizată, iar compania nou înființată societate beneficiară. 

”După divizare se va realiza o separare a ramurilor de afaceri (energie termică și energie electrică) asigurând-se specializarea fiecăreia dintre cele două societăți implicate in divizare, Societatea Divizată și Societatea Beneficiară, precum si o creștere a eficientei activităților economice”, explică compania. Societatea beneficiară a Divizării va avea sediul în Craiova și va fi înființată în parteneriat cu autoritățile locale.

Mai mult, noua firmă va acea ca sarcină ”preluarea de la Societatea Divizată și finalizarea de către Societatea Beneficiară a proiectului de construcție a unei noi capacități energetice în cogenerare de circa 120 MW și modernizarea rețelelor de transport/distribuție a energiei termice folosind fonduri europene pe care doar Autoritatea Publică Locală le poate accesa”.


Ce să ia, ce să rămână

În urma operațiunii de divizare simetrică, Craiova II va prelua activele, da și datoriile, contractele și salariații. ”Societatea Divizată își va continua existența în urma divizării, cu același obiect principal activitate, producția de energie electrică, iar societatea Beneficiară va prelua spre administrare activitatea Sucursalei, care va cuprinde activele imobilizate aferente Sucursalei, datoriile și personalul aferent Sucursalei”. La proiect este atașata o listă cu circa 500 de angajați care ar trebui să lucreze în curând la firma nou înființată. 

Numărul de acțiuni ale societății divizate înainte de desprindere este de 27.031.809 acțiuni cu valoarea nominală de 10 lei/acțiune, capitalul social fiind de 270.318.090 Lei, deținut de 4 acționari. În urma Divizării parțiale, celor 4 acționari li se diminuează deținerea în capitalul social, fără a le fi afectată cota de participare la capitalul social și la beneficii și pierderi, se mai menționează în proiect.

Galerie foto


Vizualizări: 1,949

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: