A început Postul Crăciunului mai devreme ca în anii trecuţi

Biserica Ortodoxă a început de ieri, 14 noiembrie, Postul Crăciunului, care durează până în ziua de Ajun, adică până pe 24 decembrie. Ca atare, lăsatul de sec s-a făcut în seara de 13 noiembrie şi nu pe 14 noiembrie, deoarece această zi a căzut miercuri când Biserica Ortodoxă este în zi de post. 

Creştinii ortodocşi au intrat de ieri în Postul Crăciunului. Anul acesta Postul Crăciunului a început pe 14 noiembrie, nu pe 15 noiembrie după cum a fost rânduiala în alţi ani când ziua de 15 nu era precedată de o zi de post, adică miercuri sau vineri. Postul Crăciunului ţine 40 de zile, ultima zi fiind 24 decembrie, în Ajunul Naşterii Domnului.

Preoţii spun că ziua din Ajunul Crăciunului este o zi de post aspru spre deosebire de celelalte zile ale Postului Crăciunului, dezlegarea la alimentele de dulce făcându-se numai după Sfânta Liturghie de Crăciun din data de 25 decembrie. Din punctul de vedere al alimentaţiei, Postul Crăciunului este mai uşor faţă de cel al Paştelui, având multe dezlegări la peşte, ulei si vin. Este dezlegare la peşte şi preparate din peşte, precum şi la vin, untdelemn în toate zilele de sâmbătă şi duminică, cuprinse in perioada 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserică) şi 20 decembrie (Pomenirea Sfântului Ignatie Teoforul).

Zilele cu dezlegare sunt marcate, de regulă, în Calendarul creştin ortodox fie prin menţiunea dezlegare la peşte, fie prin simbolul unui peşte. Tradiţia spune că este o perioadă a smereniei şi cumpătării, una care, dincolo de semnificaţiile religioase, ne ajută să ne purificăm organismul şi mintea. “Postul are în primul rând o dimensiune spirituală, duhovnicească, de rugăciune. Postul înseamnă faptul de a ne oferi lui Dumnezeu, este o formă a noastră de a ne oferi ca o harfă Duhului Sfânt care să cânte în noi. Atâta timp cât ne hrănim cu hrană grea: carne, lapte, ouă şi alte astfel de produse, dispoziţia noastră lăuntrică va fi una îngreunată. Pe de altă parte, postul nu se reduce numai la abţinerea de la anumite alimente. El presupune curăţirea de gândurile şi faptele rele şi totodată săvârşirea faptelor bineplăcute lui Dumnezeu”, a precizat pr.conf.univ. Picu Ocoleanu, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Craiovei.

În ultima zi a Postului Crăciunului (24 decembrie), credincioşii îl aşteaptă pe preot ca să le aducă vestea Naşterii Mântuitorului, în felul acesta cinstind marea sărbătoare care va veni.

Vizualizări: 167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: