A înşelat statul cu zeci de angajări fictive

Un bărbat în vârstă de 54 de ani din Târgu Cărbuneşti, administrator a două societăţi de pe raza comunei Prigoria, a fost reţinut de oamenii legii şi ulterior pus în libertate, fiind cercetat pentru înşelăciune şi fals în înscrisuri. Octavian Căpăţână este acuzat că a angajat fictiv zeci de persoane de pe urma cărora a beneficiat ani la rând de subvenţii de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj şi de la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Gorj. Prejudiciul creat de acesta se ridică la peste 600 mii lei. Cei care au sesizat oamenii legii au fost chiar reprezentanţii instituţiilor înşelate.

Octavian Căpăţână este administrator al societăţilor Creflor SRL şi Tavrem Construct din Prigoria. Acesta a fost reţinut pentru 24 de ore, asupra sa planând suspiciunile că a fentat statul cu mai bine de o jumătate de milion de lei, după a făcut zeci de angajări fictive în baza cărora timp de patru ani a obţinut subvenţii şi indemnizaţii de şomaj şi pentru creşterea copilului. Reprezentanţii AJOFM Gorj spun că au sesizat neregulile la poliţie după ce Corpul de Control al instituţiei a făcut verificări la cele două societăţi. În acest dosar AJOFM Gorj este constituită parte civilă. „Referitor la dosarul penal pentru subvenţii Creflor şi Travem, ne constituim cu prejudiciu de 692.665 lei. Este suma cu care AJOFM Gorj se constituie parte civilă pentru cele 33 de persoane defalcate pe societăţi. Astfel, la SC Creflor 24 de persoane cu un prejudiciu de 442.881 lei şi SC Tavrem SRL pentru 8 persoane, un prejudiciu de 250. 484 lei, la care se adaugă şi sumele din indemnizaţiile de şomaj, CAS, suma  aferentă fiind 116.530 lei, 85.183 lei reprezentând indemnizaţii de şomaj virate conform legii 76, persoane nominalizate, şi 26.661 reprezentând CAS, sumă virată de Casa de Pensii şi 4.686 lei reprezentând CASS aferente indemnizaţiilor de şomaj virate de Casa de Sănătate Gorj. Vedem ce putem recupera. Noi am sesizat în 5 februarie 2014 Inspectoratul de Poliţie Judeţean”, a declarat Ana Maria Niculescu, director adjunct în cadrul AJOFM Gorj.  

Căpăţână, sub control judiciar

Administratorul celor două societăţi a fost reţinut miercuri de oamenii legii fiind acuzat de comiterea infracţiunilor de înşelăciune şi fals în înscrisuri.

„Din cercetări a reieşit faptul că în perioada iulie 2006-septembrie 2010 în calitate de administrator la două societăţi comerciale, a angajat în mod fictiv mai multe persoane. Astfel, cel în cauză a beneficiat în mod ilegal de subvenţii pentru sine ca urmare a angajării acestora,  indemnizaţii de şomaj şi indemnizaţii pentru creşterea copilului, creând un prejudiciu de peste 600 mii lei”, a declarat Cătălin Buşe, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Gorj.

Octavian Căpăţână a fost audiat ieri de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. Magistraţii au dispus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Vizualizări: 372

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: