Cât costă pregătirea pentru prima zi de şcoală

Pregătirea unui copil pentru începutul anului şcolar devine de la un an la altul o sarcină din ce în ce mai dificilă pentru părinţi. Aceştia nu se mai plâng acum de aglomeraţia din magazine, ci de lipsa banilor necesari pentru achiziţionarea hainelor şi a rechizitelor necesare. Chiar dacă se îndreaptă spre magazinele cu marfă ieftină, aceştia vor scoate din buzunar în jur de 300 lei pentru cumpărarea celor necesare.

Ionel Preoteasa spune că pentru a le cumpăra celor doi copii ai săi toate cele necesare pentru începutul de an şcolar o să cheltuiască peste 500 lei, sumă considerată destul de mare în comparaţie cu situaţia materială a familiei. „Avem doi băieţi şi trebuie să le luăm rechizite şi haine pentru a-i trimite la şcoală. Am început să le căutăm cele necesare mai devreme pentru că apoi o să crească preţurile. O să cheltuim destul de mult, în jur de 500 lei. Pentru noi este exagerat de mult, având în vedere că nu avem serviciu. Trebuie să le luăm încălţăminte, haine, rechizite, tot ce le trebuie pentru începutul şcolii”, spune Ionel Preoteasa. Dacă unii părinţi sunt constrânşi de situaţia materială atunci când vine vorba de pregătirea copiilor pentru şcoală, alţii nu şi-au stabilit un buget în acest sens. „Ne pregătim mai devreme de şcoală pentru a evita aglomeraţia din ultimele zile. Nu avem un buget alocat pentru rechizite, ci le cumpărăm ce îşi doresc ei”, afirmă o mămică. Pentru un ghiozdan un părinte va plăti între 18 şi 40 lei, pentru un penar 7 lei, iar pentru o uniformă 25 lei.

Dascălii le cer elevilor manuale care nu se mai editează

Librarii spun că lipsa banilor îi determină pe părinţi să cumpere lucruri mai ieftine şi de proastă calitate. Faţă de anul trecut, numărul celor care trec pragul librăriilor în căutarea rechizitelor de calitate s-a împuţinat. Cei mai mulţi alerg marfa de pe tarabe şi din magazinele cu produse ieftine, lăsând în urmă criteriul calităţii. „Avem mai puţini clienţi decât anul trecut. Probabil oamenii au mai puţini bani, motiv pentru care cumpără lucruri de proastă calitate. Noi mergem mai mult pe branduri. În această perioada trebuia să se cumpere, însă nu este ca anul trecut”, spune reprezentanta unei librării din oraş. Părinţii îşi vor îndrepta privirile spre librării atunci când vor trebui să cumpere manuale. Preţurile acestora variază între 19 şi 35 lei, cele mai scumpe fiind manualele de limbi străine. În ceea ce priveşte achiziţia de manuale şcolare, librarii le reproşează dascălilor că îi pun pe părinţi să cumpere manuale care nu se mai editează. „Cadrele didactice calcă pragul librăriilor din ce în ce mai rar. Aceştia nu se informează asupra noutăţilor apărute, însă vor ca elevii să cumpere manuale care nu se mai editează de ani de zile”, mai menţionează angajata librăriei.

Vizualizări: 155

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: