A murit cel mai vârstnic părinte de la Mănăstirea Lainici

Cel mai în vârstă călugăr de la Mănăstirea Lainici, părintele Adrian Făgeţeanu, a încetat din viaţă, înmormântarea sa fiind programată pentru sfârşitul acestei săptămâni. Părintele mai avea un an şi ar fi împlinit un secol de existenţă, trecerea sa în nefiinţă producându-se la un spital din Bucureşti, unde era internat de ceva vreme.

De-a lungul vieţii, acesta a trecut prin diferite piedici, regimul comunist întemniţându-l în mai multe lagăre, inclusiv în cel de la Târgu Jiu. Părintele este originar din Deleni, lângă Cernăuţi, tatăl său fiind tot preot. În tinereţe a fost avocat, practicând meseria în Bacău şi Fălticeni, chemarea Domnului schimbându-i destinul pentru totdeauna în 1947, când a absolvit facultatea de teologie din Suceava.

În acele vremuri tulburi pentru România, părintele a ajuns în Bucureşti, unde s-a implicat în mişcarea anticomunistă „Rugul Aprins”, motiv pentru care regimul l-a pedepsit cu şase ani de puşcărie în temniţa de la Aiud. Aici s-a îmbolnăvit de tuberculoză, iar după eliberare şi-a căutat adăpost la mai multe lăcaşe de cult, fiind refuzat pe rând, cu excepţia Lainiciului. În 1964 şi-a reluat activitatea misionară, stabilindu-se la mănăstirea Antim, din capitală, la Lainici revenind începând cu anul 2000, locul preferat de acesta fiind cel al Schitului Locurele, zona fiind extrem de greu accesibilă celor neiniţiaţi cu muntele. Aici a primit şi vestea că noul patriarh al României, după moartea lui Teoctist, este Daniel. Relaţiile sale cu noul cap al Bisericii Ortodoxe Române au fost tot timpul tensionate, pe internet circulând chiar înregistrări audio cu părintele în care numai de bine nu îl vorbeşte pe IPS Daniel.

Conform Mitropoliei Olteniei, înmormântarea părintelui va avea loc sâmbătă. Despre valoarea personalităţii sale, părintele arhimandrit Ioachim Pârvulescu, stareţul Mănăstirii Lainici, a afirmat: „Pentru noi plecarea părintelui la ceruri este o mare pierdere şi în acelaşi timp un mare câştig. Este o pierdere pentru că a plecat dintre noi un mare stâlp al Ortodoxiei şi un câştig pentru că am dobândit un mare rugător în ceruri. Viaţa lui întreagă a fost o suferinţă, murind şi înviind de mai multe ori. De data aceasta a înviat în ceruri. Mormântul său va fi aşezat lângă cel al părintelui Cărăvan, stareţul său iubit”, afirmă stareţul de la Lainici.

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: