Şefilor judeţului Gorj nu le plac piftiile

Mare petrecere a fost sâmbătă la Tismana, unde turiştii au participat la Festivalul piftiilor, care a adunat aici expozanţi din patru judeţe. De la întreaga manifestare au absentat, ca şi în anii precedenţi, reprezentanţii autorităţilor judeţene, norocul organizatorilor reprezentându-l sponsorii.

Cine a trecut la sfârşitul săptămânii trecute pe Valea Tismanei nu avea cum să rateze Festivalul Piftiilor pentru că aroma de usturoi şi mirosul de sarmale făceau pe oricine să saliveze de la sute de metri distanţă de Vila Ursu, locul unde s-a desfăşurat acţiunea respectivă. Participanţii au fost îmbiaţi aici cu tot felul de bunătăţi culinare, expozanţii fiind nevoiţi să dea cu porţia în unele cazuri. „Nu pot să vă dau toată pâinea pentru că mai vin şi alţi invitaţi şi pentru ei nu va mai fi. Ştiu că este o pâine de casă, bio, dar mai mult de jumătate nu primiţi”, cam aşa au fost potoliţi gurmanzii care, pe lângă sarmale şi piftii au avut parte şi de o pâine coaptă acasă sau o turtă făcută în vatră.

Sute de sarmale au fost puse la bătaie cu această ocazie, suficiente pentru ca expozanţii veniţi cu piftii din Gorj, Alba, Vâlcea şi Mehedinţi să nu rămână cu marfa în soare. Nu de altceva, dar s-ar fi topit bunătate de răcituri, mai ales că şi la ediţia din acest an „piftangii” s-au întrecut pe ei. „Nu mai avem nimic pe masă, după cum puteţi vedea, iar asta înseamnă că am avut o marfă foarte bună. Uitaţi, la ceilalţi încă nu s-a consumat totul, iar noi stăm cu masa goală, ceea ce nu poate decât să ne bucure”, a spus unul dintre participanţi. Cei care au gustat din sarmale şi piftii au avut şi ei opinii extrem de favorabile unei astfel de manifestări. „Ar fi nemaipomenit să fie zilnic aşa ceva. Să trăiască organizatorii şi să ne mai cheme şi la ediţia viitoare”, a declarat unul dintre participanţi, încântat de calitatea mesei servite.

 „La sarmale înainte”

Organizatorii, filiala locală a ANTREC, nu au mizat doar pe oalele cu sarmale şi piftii aduse de participanţi, ci şi pe propriile pregătiri, la standul asociaţiei zeci de farfurii fiind împărţite doritorilor. „Sunt la cură de slăbire”, a glumit o doamnă chiar din Tismana, care ducea spre masă un platou cu vreo 50 de sarmale aburinde. „Mi-a lăsat gura apă la tot ceea ce se vede aici. Este o organizare extraordinară şi mă bucur că se face aşa ceva şi la noi în Gorj”, a menţionat o altă doamnă satisfăcută de gustul şi aromele exponatelor. Piftiile au fost de toate modele, de porc, pasăre, peşte, raţă, curcan, iar unii dintre participanţi au menţionat că pe lângă bucăţile de carne au adăugat cu polonicul şi „multă dragoste”, pentru a se asigura că le va ploua în gură celor care trec prin faţa standului lor.

PREZENŢĂ

De la Festivalul Piftiilor au lipsit reprezentanţii autorităţilor judeţene. Doar primarul din Tismana, Costel Buzianu, a fost prezent la deschiderea festivalului. Actorul Ionuţ Stoica, care a desemnat cea mai bună piftie din acest an, a remarcat însă prezenţa autorităţilor vâlcene. „Cinste celor din Vâlcea că au venit ei la noi aici la Gorj pentru că ai noştri de la Gorj nu s-au deranjat să ajungă la Tismana. Astea sunt autorităţile noastre şi nu e prima manifestare de acest gen la care nu se implică”, a menţionat artistul.

Vizualizări: 177

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: