A plouat cu nemulţumiri de Ziua Cireşului

Gorjenii din satul Rugi, comuna Turcineşti, au sărbătorit Ziua Cireşului prin muncă. Încă de la primele ore ale dimineţii oamenii au venit în plantaţii pentru a culege fructele care reprezintă singura sursă de venit pentru foarte multe familii. Localnicii se plâng de faptul că producţia de cireşe din această vară este cea mai mică din ultimii 10 ani. Ba mai mult, spun că sunt nevoiţi să vândă cireşele cu bani puţini pentru că nu au loc pe pieţe din cauza negustorilor. Festivalul Cireşelor nu reprezintă un eveniment important pentru localnici întrucât nu sunt organizate expoziţii cu vânzare.

Cireşul a fost sărbătorit ieri la Turcineşti. Deşi în plantaţiile de la Rugi a fost susţinut un program artistic de elevii şcolii gimnaziale, la care au asistat autorităţile locale şi specialiştii în agricultură, oamenii şi-au văzut în continuare de treabă grăbindu-se să-şi umple lădiţele cu cireşe până la prânz când s-a lăsat căldura. Festivalul Cireşului nu a avut nici o importanţă pentru localnici. Oamenii spun că ar fi fost avantajaţi dacă autorităţile locale ar fi organizat şi expoziţii cu vânzare. „Festivalul Cireşelor nu ne ajută cu nimic. Pe noi ne-ar avantaja să fie organizat un festival cu expoziţie cu vânzare, să ne putem vinde marfa. Am putea să vindem compoturi, dulceţuri, siropuri şi prăjituri cu cireşe. Am fi şi noi în câştig, iar lumea ar fi interesată de acest festival”, a declarat Gheorghe Hortopan, localnic din Rugi.

O altă nemulţumire a cireşarilor o reprezintă faptul că sunt nevoiţi să-şi vândă cireşele la preţuri foarte mici, comparativ cu cele practicate pe piaţă. „Noi dăm cireşele cu 3 lei/kilogram în condiţiile în care în pieţele din Târgu Jiu şi Petroşani se vând cu 7-9 lei kilogramul. Nu mergem cu cireşe în pieţe pentru că nu avem loc de negustori. Dacă s-ar uşura accesul producătorilor în pieţe preţurile nu ar mai fi aşa de gogonate”, a precizat Gheorghe Hortopan.

Cea mai slabă producţie din ultimii 10 ani

Cireşarii din Rugi spun că producţia de cireşe scade de la an la an, în condiţiile în care impozitele cresc. „Nenorocirea cea mai mare este că majoritatea cireşilor s-a uscat. Plantaţiile mor dacă nu le muncim. Eu, unul, trec prin plantaţie cu freza atât primăvara, cât şi toamna. Oricum faţă de anul trecut, producţia este cu mult sub jumătate. În prima serie s-au făcut foarte multe cireşe, dar din cauza ploilor s-au spart şi nu am putut face nimic. În seria a doua sunt cireşe puţine. Nu avem ce face, culegem tot ce se poate, măcar pentru a ne putea plăti impozitele”, a precizat Gheorghe Hortopan.

Primarul Vasile Gogălniceanu spune că anul acesta nu a fost unul bun pentru cireşarii de la Rugi. „Am organizat Ziua Cireşului pentru că este o tradiţie a comunităţii, suntem la a XIV-a ediţie, dar pot să vă spun că producţia de anul acesta este cea mai slabă din ultimii 10 ani. În plus, oamenii vând cireşele la intermediari şi nu reuşesc să scoată foarte mulţi bani pe ele”, a declarat Vasile Gogălniceanu, primarul comunei Turcineşti.

INVITAŢI

La Sărbătoarea Cireşului au participat reprezentanţi de la Camera Agricolă, Direcţia Agricolă, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi autorităţile locale. Ca în fiecare an, elevii şcolii gimnaziale au susţinut un program artistic.

Vizualizări: 155

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: