Asociaţiile din Târgu Jiu, amendate dacă nu refac faţadele blocurilor

Asociaţiile de proprietari din municipiul Târgu Jiu riscă amenzi ce pot ajunge şi la 3000 de lei dacă nu recondiţionează faţadele blocurilor, dacă sunt într-un stadiu avansat de degradare şi pun în pericol vieţile oamenilor. Preşedintele asociaţiei este cel care trebuie să ia măsuri, spun autorităţile locale, iar cheltuiala pentru reparaţii este suportată de toţi proprietarii din imobil, indiferent de etajul la care locuiesc.

Autorităţile locale din Târgu Jiu vor să prevină situaţiile în care s-au produs adevărate drame din cauza faptului că faţadele clădirilor nu au fost recondiţionate la timp. Fiecare asociaţie de proprietari din municipiu a fost înştiinţată să ia măsuri pentru repararea faţadelor blocurilor. Forurile de conducere ale asociaţiilor, şi implicit proprietarii, sunt pasibile de amendă dacă nu ia măsuri pentru rezolvarea problemelor de acest gen. „Faţadele clădirilor fac parte din proprietatea comună. Asociaţiile de proprietari au obligaţia să administreze proprietatea comună. Există legislaţie, legea 153/2011 care prevede că proprietarii au obligaţia să ia măsuri pentru a preveni anumite pagube produse, sau anumite accidente care s-ar putea întâmpla din cauza unor desprinderi de tencuială, căderilor de ţiglă. Preventiv, am făcut adrese la toate asociaţiile, pentru că sunt direct răspunzători. Potrivit legii 320 preşedintele are obligaţia să ia măsuri. Plata pentru lucrările respective se face prin contribuţia tuturor proprietarilor care au cotă parte de proprietate din clădire, indiferent la ce nivel stau sau dacă faţada este pe partea cu apartamentul pe care îl are. Amenzile sunt pentru comitetul asociaţiei şi pentru proprietari şi între 500 şi 3000 de lei, în funcţie de neluarea măsurilor respective”, a declarat Toma Şărămăt, şeful Compartimentului Asociaţii de Proprietari din cadrul Primăriei Târgu Jiu.

Greu de reabilitat

Asociaţiile ale căror blocuri au intrat în programul de reabilitare nu au de ce să îşi facă griji în această privinţă. Sunt totuşi zone în care oamenii nu au căzut de acord în privinţa intrării în acest program care se derulează de câţiva ani la nivelul municipiului. Conform reprezentaţilor primăriei, o astfel de situaţie este întâlnită în zona A. I. Cuza, la blocurile vechi. „Blocurile au fost făcute la repezeală şi sunt foarte mici. Sunt foarte mulţi proprietari care nu locuiesc, le au închiriate şi foarte greu se poate lua legătura cu toţi. Ca să intre în program trebuie acordul la o treime şi trebuie declaraţii de venit. Ori dacă nu sunt de găsit, este foarte greu de întocmit documentaţia”, a mai spus Toma Şărămăt.  

Vizualizări: 190

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: