A treia cale

Cred că sunt primele alegeri în care acel electorat care căuta o „a treia cale”, o alternativă la clasa politică îmbâcsită, nu va avea ce să voteze. Este un tip de electorat de dreapta sătul de PD-L, de aroganţele şi şmenurile la care s-au dedat democrat-liberalii. Un electorat care nu va vota niciodată stânga şi nu va vota un PNL diluat în USL. Un electorat care nu agreează partidele naţionalist-populiste, reprezentate acum de PP-DD.

Un electorat care de-a lungul anilor a votat Alianţa pentru România, mai apoi s-a îndreptat spre Partidul Liberal Democrat, un electorat care a încercat să se identifice cu Uniunea pentru Reconstrucţia României, cu formaţiunile ecologiste. Un electorat care încă mai caută curăţenia în politică şi pentru care Noua Republică sau Forţa Civică puteau fi alternative. Două curente care, inexplicabil, s-au lăsat înghiţite de un PD-L cu o imagine publică mai proastă decât a avut vreodată PSD-ul lui Năstase.

Inexplicabil şi nu prea. Tinerii pe care mi-aş dori să-i consider idealişti din politică nu au răbdare. Vor să aibă, ca şi vechii jupâni, colegii aranjate, pe spinarea unui Falcă. Neamţu şi MRU au sacrificat nişte idealuri pentru a fi aleşi parlamentari. Le-a fost teamă să lupte într-un război electoral dur, le-a fost teamă să se lupte cu Ponta sau cu Antonescu. Au preferat să facă blat. Şi au târât după ei oameni cu idealuri, care ar fi vrut să îşi măsoare forţa în alegeri, chiar dacă procentul nu ar fi trecut de 5%.

Din păcate, în acest an, pe buletinele de vot, vor fi prea puţine opţiuni. Am întâlnit oameni obişnuiţi să meargă la vot, care spun că pentru prima dată, în acest an nu au cu cine vota.

Vizualizări: 159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: