Parteneriat public-privat pentru înfiinţarea unei fabrici de peleţi la Stejari

O fabrică de peleţi ar putea fi înfiinţată în comuna gorjeană Stejari. Administraţia locală, în parteneriat cu un investitor privat, vrea să pună pe roate o astfel de afacere, prin accesarea de fonduri europene. Dacă proiectul va fi aprobat la finanţare, câteva zeci de tineri din localitate vor avea de muncă în cadrul fabrici de brichete din paie şi alte resturi vegetale.

Autorităţile locale din Stejari au iniţiat demersurile pentru realizarea fabricii de peleţi în ideea de a-i ajuta pe tinerii din localitate. Investiţia va fi realizată în parteneriat public-privat. Partenerul administraţiei locale este un investitor din Târgu Mureş. Fabrica va fi realizată cu fonduri de la Uniunea Europeană.

„Suntem în discuţii pentru a face o fabrică de peleţi. Mai durează, sunt nişte etape foarte drastice şi aştept să vedem dacă ne încadrăm. Dacă reuşim, vom avea undeva la 15-20 de noi locuri de muncă. Este un parteneriat public-privat, o să fim în colaborare cu o firmă. Este un proiect pentru care încercăm să obţinem fonduri europene. Are o valoare de 1,5 milioane de euro”, a declarat Robert Păiuşi, primarul comunei Stejari.

Primarul Păiuşi a explicat de ce a optat pentru înfiinţarea unei fabrici de peleţi. „Suntem în situaţia în care nu mai avem atât de multe animale în comună şi acele reziduuri de la grâu, ovăz, porumb, majoritatea te roagă să le iei de pe loc. Pe de altă parte, avem 50 de hectare de islaz comunal care trebuie curăţat şi acum au crescut foarte mulţi mărăcini. Aceştia trebuie tăiaţi, tocaţi, făcuţi peleţi, să facem bani. Noi o să avem 51% din acţiuni, iar partenerul nostru va veni cu 49%. Pe mine, cel mai mult mă bucură faptul că pot să-mi angajez oameni din comună. Venituri prea mari, probabil nu vom avea, dar vom crea acele locuri de muncă. Vom da o şansă tinerilor să rămână acasă”, a explicat primarul comunei Stejari.

Autorităţile locale din Stejari au identificat deja câteva terenuri care s-ar preta pentru realizarea fabricii de producere a peleţilor.

Vizualizări: 4,321

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: