Abramburica, șefă la PSD

Liviu Dragnea își face calcule că totuși s-ar putea să fie nevoit să plece de la șefia PSD, până se mai liniștesc lucrurile. Nu ar susține în locul lui un Mihai Tudose sau o Gabriela Firea, oameni cu ambiții politice, care l-ar face imediat uitat. Nu poate impune nici un personaj de carton în locul lui, că nu mai are atâta autoritate în partid, încât să fie susținut orice ar propune.

Surse politice susțin că s-ar fi orientat spre un om aflat la finalul carierei politice, care în niciun caz nu ar avea ambiția de a candida la prezidențiale. Este vorba de fostul ministru al Învățământului, Ecaterina Andronescu.

Cândva i se spunea Abramburica, în așa hal sucise și răsucise sistemul de învățământ. Ecaterina Andronescu este cea care a transformat învățământul superior într-o fabrică de diplome. Diplome obținute mai mult pe bani decât pe știință de carte. Ecaterina Andronescu este cea care a desființat școlile profesionale, ajungându-se azi la generații întregi de tineri care nu au nicio meserie. Ecaterina Andronescu este cea care, la un moment dat, a propus să poată fi admiși în învățământul superior și absolvenții fără bac, totul din foamea de bani a universităților, atât de stat, cât și particulare.

Ecaterina Andronescu este genul de politician cu o imagine mai bună decât merită. Cu mânecuțele ei albe, cu guleraș, cu bun simț în dezbaterile publice, dar de fapt un bla, bla nesfârșit, un discurs plat, fără sclipiri, fără greșeli. Vine din vechea gașcă a lui Ion Iliescu, incredibil de puternică după plecarea lui Ponta de la șefia PSD, astfel că sursele politice care o dau drept posibil viitor președinte al PSD sunt de luat în calcul.

Mai ales că, deloc întâmplător, sociologul de casă al lui Liviu Dragnea a dat publicității un sondaj din care rezultă că Ecaterina Andronescu este percepută de public ca fiind cel mai bun comunicator din politica românească. În sondajul prezentat de Marius Pieleanu de la Avangarde, Andronescu este pe primul loc în topul comunicatorilor din politică, cu 44% aprecieri, fiind urmată de Rovana Plumb cu 36%, Varujan Vosganian cu 26%, Codrin Ștefănescu cu 25%, Gelu Vișan cu 24%. Oameni gen Dragnea, Tăriceanu, Orban sau Ponta, Firea sau Tudose, nici măcar nu apar în top 10, ceea ce este destul de ciudat, dar poate nu a fost un sondaj cu răspunsuri libere.

Până la urmă, e treaba PSD să își aleagă liderii. Dacă pentru pesediști contează Dragnea, să îi facă jocul. Dacă este important partidul, poate ar trebui să-i dea o pauză lui Dragnea și să își caute candidat pentru prezidențiale, că nu mai e așa mult până la alegeri.

Vizualizări: 3,207

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: