Când mințiți un ziarist, mințiți mii de oameni!

Conferință de presă la PSD Gorj. Viceprimarul din Motru, Cosmin Morega, îl atacă pe primarul liberal Gigel Jianu. Multe subiecte, cam haotic prezentate, un stil specific multor politicieni. Printre altele, Morega a spus că, deși sunt bani alocați pentru o anumită lucrare la uzina de termoficare din localitate, lucrările nici nu au început. Părea grav, așa că reporterul de la Pandurul l-a sunat pe primarul Jianu, pentru a afla de ce nu și-a făcut treaba. Surpriză, primarul spune că lucrările sunt finalizate, urmând ca în ziua respectivă sau a doua zi să fie făcută recepția.

Astfel de momente nu sunt deloc rare pentru un jurnalist. Era clar că fie primarul Jianu a mințit, fie viceprimarul a mințit. A fost nevoie de mai multe telefoane și de amenințarea că mergem la fața locului pentru ca viceprimarul să recunoască faptul că nu se mai interesase de câteva zile de problemă, că nu a crezut că s-a lucrat pe ploaie și că oricum lucrările sunt de proastă calitate, dacă s-au făcut.

Din păcate, noi, jurnaliștii, am devenit mult prea toleranți cu minciunile vehiculate în spațiul public. Nu pentru că suntem complici cu ei, ci deoarece nici noi nu suntem deținătorii adevărului absolut. Uneori nu avem probe că un om minte. De cele mai multe ori nici nu considerăm că este treaba noastră să spunem că un politician minte, considerând că e treaba celorlalți politicieni să facă asta.

Politicienii trebuie să știe că atunci când mint un ziarist mint mii sau zeci de mii de oameni. Uneori mai mulți. Sigur că ei știu asta, că de aia mint, ca să inducă oamenii în eroare. Dar nu înțeleg de ce nu le este jenă. Le convine când alții mint despre ei? Nu! Și atunci, de ce nu se gândesc să se oprească din minciună. Să înceapă acum, cât e Postul Crăciunului, și cine știe, poate că o să le placă și lor să trăiască într-o societate mai puțin murdară. Pentru că azi, dacă vrei să te informezi, riști să te intoxici cu minciuni, indiferent cât de atent ești atunci când îți alegi mijloacele de informare. Pentru că politicienii de azi cred că a minți este o virtute, nu un defect!

Vizualizări: 1,219

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: