Acciza la combustibil inflamează clasa politică

Accizele la carburanți ar putea reveni la nivelul din anul 2016, creșterea fiind propusă de Ministerul de Finanțe pentru că au scăzut încasările la buget din această taxă cu 634,3 milioane lei. Guvernul susține că în România prețurile la motorină sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană, după Luxemburg și Bulgaria. Liderii politici din opoziție au criticat dur inițiativa, care va duce la inflație și va afecta firmele de transport.

Președintele PNL, Ludovic Orban, acuză Executivul condus de Mihai Tudose de "crimă cu premeditare" împotriva economiei românești pentru creșterea prețului la energie electrică și intenția de a majora accizele la combustibil. "Acuz Guvernul Tudose de crimă cu premeditare împotriva economiei românești. Pentru a putea scoate bani din piatră seacă că să facă față la majorările salariale și la majorările de pensii fără suport în realitatea economică, Guvernul Tudose ia doar măsuri care duc la distrugerea economiei românești. Am văzut intenția Guvernului de a majora accizele pe combustibil. Readuc aminte ca de la 1 ianuarie s-a renunțat la supraacciza de 7 eurocenți pe combustibil. Practic, astăzi Guvernul nu face altceva decât să revină asupra măsurii pe care a promis că o va lua și anume aceea de a anula supraacciza la combustibil cu efecte devastatoare asupra economiei", a declarat Orban, marți, la Palatul Parlamentului.

Deputatul european Siegfried Mureșan, de la PMP, spune că măsura este nouă dovadă a disperării ce a cuprins PSD și ALDE, care au realizat că nu pot duce la îndeplinire nici măcar o parte din promisiunile electorale cu care și-au înșelat propriul electorat. “O astfel de decizie pune economia României într-un pericol major. Guvernul încearcă să acopere găurile generate de cheltuielile crescute și nesustenabile pe care le-a făcut până acum. Efectul va fi următorul: vom avea un mediu de afaceri sufocat, mai puțină creștere economică și în final mai puține locuri de muncă și creșteri de prețuri. Cel mai puternic vor fi afectați oamenii cu venituri mici”, a spus Mureșan. 

Deputatul Victor Ponta a susținut marți că acciza la combustibil este o măsură care nu a fost anunțată, motiv pentru care nu ar trebui implementată. "Păi nu este în programul de guvernare? Înseamnă că încă o dată a dat țeapă dl. Dragnea. (...) De a doua zi după alegeri tot ceea ce s-a promis în acel program de guvernare pe care și eu l-am susținut și l-am spus oamenilor, dl Dragnea a spus că acela a fost pentru fraieri, i-a păcălit și acum face altceva. Spun asta cu durere în suflet. (...) Ieri am importat o mie de MW din Ungaria și Cehia și este mai rău ca pe vremea tehnocraților, ceea ce este foarte rău", a declarat Ponta.

Vizualizări: 487

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: