Vîlceanu e frustrat degeaba. Tema: mixul energetic

„Este frustrant, am rămas singurul! Nu sindicate, nu directori din CEO, nu presă! Nimeni nu mai vorbește despre mixul energetic”, a declarat președintele PNL Gorj, Dan Vîlceanu, la Radio Infinit. Declarația l-a surprins neplăcut pe liderul sindical de la termocentrala Rovinari, Manu Tomescu. Acesta duce de peste 200 de zile o campanie atât pe facebook, cât și în presă cu privire la promisiunea neonorată a parlamentarilor privind mixul energetic.

Deputatul Dan Vîlceanu susține că este singurul care mai vorbește despre mixul energetic, asta deși subiectul este mereu în actualitate. Numai în ultima lună au avut declarații pe această temă Manu Tomescu – lider sindical, Ionel Ilie – director în CE Oltenia, Dian Popescu – președinte ALDE Gorj și consilier al ministrului Energiei, Mihai Weber – deputat PSD, iar directorul CE Oltenia a avut discuții cu președintele PSD Gorj, Florin Cârciumaru.

Campanie de sute de zile

Dan Vîlceanu aude însă numai ce spune el. „Cei din zona de energie pe cărbune nu mai vorbesc de mix, nu-i mai interesează, acum o duc bine, uită că peste un an sau doi vor avea probleme, iar politicienii care au promis lucrul ăsta, în afară de mine nu mai aud pe nimeni să vorbească despre asta”, a spus Vîlceanu la Radio Infinit.

Cel mai surprins de afirmație a fost Manu Tomescu, lider la Sindicatul Energia Rovinari, care duce o campanie susținută pentru mixul energetic de sute de zile. Acesta numără zilele de când noul parlament a depus jurământul și le amintește politicienilor ce au promis. „Ei, politicienii, se cred cei mai deștepți, cei mai frumoși, cei mai luptători. Dacă domnul Vîlceanu nu a auzit de campania mea, înseamnă că nu l-a interesat să afle ce spun minerii și energeticienii”, a spus Manu Tomescu. Liderul sindical spune că mulți l-au ironizat pentru această campanie, dar el vrea să le aducă aminte zilnic parlamentarilor ce au promis. „Eu nu mă culc pe urechea că totul merge bine acum. Doar se folosesc de noi, că nu au încotro, dar vor veni din nou vremuri grele pentru CE Oltenia. Este nevoie de mixul energetic și eu le amintesc zilnic parlamentarilor de asta, fără să-l exclud pe domnul Vîlceanu, chiar dacă este în opoziție”, a spus Tomescu.

Și alții vorbesc, dar nimeni nu face nimic

Presa a prezentat în ultima lună mai multe puncte de vedere ale oamenilor care spun că este nevoie de mixul energetic. Ionel Ilie, director în CE Oltenia, a vorbit la o dezbatere pe teme de energie organizată în iulie la București despre acest subiect. „Cauza acestor preţuri este modul de organizare a producătorilor, în funcţie de resursele folosite. Sunt unii care produc ieftin din surse hidro, care câştigă foarte mult din servicii de sistem şi au profit uriaş, adică Hidroelectrica. Alţi producători, pe cărbune, au costuri mult mai mari. (...) Hidroelectrica este organizată unic pe plan mondial, nu există nicio altă societate organizată aşa”, a declarat Ionel Ilie, director în cadrul Complexului Energetic Oltenia. În luna mai, același Ilie spunea cum poate fi făcut mixul energetic. „Dacă în toate ţările de pe planeta asta se poate, la noi de ce să nu se poată? E foarte simplu: se spune că Electrica stă pe un muşuroi de bani, Hidroelectrica stă pe un muşuroi de bani, deci au bani ca să cumpere acţiuni la celelalte firme şi  (holdingul – n.r.) se poate face fără să intervină politicul, doar printr-o decizie a Consiliului de Administraţie”, a spus Ilie

Despre mixul energetic a vorbit în iulie și Dian Popescu, președinte ALDE Gorj și consilier al ministrului Toma Petcu. „Dacă ne uităm cum sunt organizate alte sisteme energetice din ţările membre UE, atunci vom vedea că sunt de succes sistemele formate pe mix energetic. Ceea ce ar trebui să se întâmple şi în România”, a spus Dian Popescu într-un interviu pentru ziarul Bursa.

De vorbit despre subiect a vorbit și PSD. „Iată de ce europarlamentarii români trebuie să susțină puternic, la Bruxelles, ca fiecare stat să-și stabilească propriul mix energetic, ținând cont de resursele naționale și de faptul că resursele tradiționale, în special cărbunele, nu sunt și nici nu trebuie să fie în competiție cu resursele regenerabile”, a arătat deputatul PSD Mihai Weber într-un comunicat.

Cu alte cuvinte, nu declarațiile au lipsit în această perioadă, ci faptele.

Mesajul lui Manu Tomescu

Singurul gorjean care vorbește cu consecvență despre necesitatea mixului energetic este sindicalistul Manu Tomescu. Periodic acesta le reamintește parlamentarilor câte zile au trecut fără să facă nimic în acest sens. Iată o parte din postarea lui din 22 iulie, când erau 215 zile de campanie.

„Au trecut 215 zile de când parlamentarii români au depus jurământul în actualul Parlament. (...) După cum bine ne amintim, la noi în Gorj toți cei aleși ne-au promis în campania electorală MIXUL ENERGETIC NAȚIONAL, un mix energetic în care energia electrică produsă pe bază de cărbune să fie așezată acolo unde merită și unde îi este locul, ținând cont de faptul că acum mai mult ca oricând, România își bazează stabilitatea și siguranța energetică, pe termocentralele pe cărbune. Domnilor parlamentari de Gorj, desigur că răspunsul dumneavoastră poate fi ceva de genul, «- Ce mai vor și ăștia acum de ne bat la cap cu mixul energetic? Nu văd că CE Oltenia duduie și că merg în continuu cu 7 - 8 grupuri?». (...) Deci domnilor parlamentari, au trecut 215 zile de când ne-ați promis că o să ne fie mai bine, nouă minerilor și energeticienilor din CE Oltenia! Ne-ați promis că o să creați MIXUL ENERGETIC NAȚIONAL, așa cum îl au mai toate țările din Europa, pentru a nu mai fi nevoiți să stăm mereu cu frica în sufletele noastre, ducând povara pierderii a mii de locuri de muncă și grija zilei de mâine. (...) A sosit momentul prielnic pentru a vă putea onora promisiunea din campania electorală. CE Oltenia integrată într-un MIX ENERGETIC NAȚIONAL“, este o parte din postarea lui Manu Tomescu.

Vizualizări: 1,255

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: