Achitare pentru un fost primar din Gorj

Fostul primar al comunei Fărcăşeşti, Constantin Pârvulescu, poate face liniştit sărbătorile de iarnă acasă lângă cei dragi, după ce magistraţii Judecătoriei Târgu Jiu au decis să îl achite pe el şi pe alţi doi inculpaţi într-un dosar penal în care o singură persoană a fost găsită vinovată pentru o tranzacţie fictivă realizată cu mult timp în urmă cu fostul Complexul Energetic Rovinari. Achitarea fostului edil, care a stat deja câţiva ani în spatele gratiilor pentru o condamnare dintr-un alt dosar, vine în contextul în care faptele de care a fost acuzat s-au prescris.

O tranzacţie de 3,3 hectare de pădure realizată cu circa un deceniu în urmă de Complexul Energetic Rovinari şi o falsă proprietară a acelui teren a fost motivul pentru care fostul primar s-a ales din nou cu belele pe la instanţe. Pârvulescu a fost trimis în judecată la scurt timp după ce fusese eliberat condiţionat din dosarul în care a primit 7 ani şi jumătate pentru luare de mită.

A fost acuzat că împreună cu secretarul primăriei, Constantin Cimpoeru, ar fi pus semnătura şi ştampila pe o adeverinţă pe care falsa moştenitoare, Speranţa Stoian, a putut apoi să o folosească pentru a-şi legaliza tranzacţia pe care a încheiat-o cu compania minieră, de la care a şi primit peste 220.000 de lei. CE Rovinari a plătit banii pentru că avea nevoie de teren în vederea avansării frontului de lucru, o salariată din cadrul său, Mihaela Stăncurel, fostă Bobei, fiind şi ea trimisă în judecată alături de fostul primar şi de secretarul de la Fărcăşeşti. Toţi trei au primit însă acum achitare la acuzaţiile formulate de procurori la adresa lor pe motiv că faptele s-au prescris între timp.

Pedeapsă cu suspendare

Instanţa a găsit-o însă vinovată pe Speranţa Stoian şi a dispus condamnarea ei la închisoare cu suspendare, dar şi la obligarea restituirii banilor încasaţi ilegal. „(...) aplică inculpatei Stoian Speranţa pedeapsa cea mai grea, la care adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, în total 3 ani închisoare. În baza art. 91 Cod penal, dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 3 ani închisoare pe un termen de supraveghere de 3 ani şi 6 luni de la data rămânerii definitive a prezentei”, se arată în decizia Judecătoriei Târgu Jiu.

Inculpata condamnată nu are voie să părăsească teritoriul României fără acordul instanţei şi trebuie să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii la Primăria Fărcăşeşti sau la Liceul Roşia Jiu. Cel mai grav pentru ea va fi însă faptul că instanţa a dispus ca ea să restituie toţi banii pe care i-a încasat ilegal de la fostul CE Rovinari, judecătorii anulând şi actele falsificate folosite de Stoian pentru a putea încheia tranzacţia cu compania de stat.

„Confiscă de la inculpata Stoian Speranţa suma de 222.758 lei, contravaloarea terenului cu vegetaţie forestieră şi a masei lemnoase, înstrăinat către Complexul Energetic Rovinari prin contractul de vânzare-cumpărare autentificat la BNP Nicolae Popescu-Bejat sub nr. 1250/09.06.2011. (…) Menţine măsura sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatei Stoian Speranţa, până la concurenţa sumei de 222.758 lei”, au stabilit judecătorii.

Verdictul instanţei nu este definitiv, dar îi obligă pe inculpaţi şi la plata unor cheltuieli judiciare. Astfel, Speranţa Stoian are de plătit 3.000 de lei către stat, în timp ce Mihaela Stăncurel trebuie să achite 2.500 de lei. Pârvulescu şi Cimpoeru au de plătit 1.250 de lei fiecare drept cheltuieli judiciare.

Vizualizări: 1,267

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: