Acordul secret USL-UDMR a fost făcut public

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a postat, joi, pe site-ul formaţiunii, acordul de colaborare semnat de Ponta, Antonescu, Kelemen şi Borbely, care a fost încheiat în 1 octombrie 2012 şi prin care USL şi UDMR se angajau să formeze, după alegeri, o alianţă politică parlamentară şi guvernamentală.

Acordul a fost semnat la 1 octombrie 2012 de co-preşedinţii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, pe de-o parte, şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi vicepreşedintele politic al Uniunii, Borbely Laszlo, transmite corespondentul MEDIAFAX. "În baza prezentului acord, cele două formaţiuni politice se angajează să formeze, după alegerile din 9 decembrie, o alianţă politică parlamentară şi guvernamentală. În condiţiile în care USL va deţine majoritatea absolută a mandatelor parlamentare va anunţa încă din seara de 9 decembrie cooptarea în majoritatea parlamentară şi în structurile guvernamentale a UDMR", se arată în documentul citat.

Liderii celor două formaţiuni au mai convenit că, în cazul în care USL nu va deţine majoritatea absolută, UDMR urma să anunţe în seara alegerilor susţinerea unui guvern USL-UDMR, cu un premier desemnat de USL. "În ambele situaţii, cele două părţi se angajează să participe la consultările prevăzute de Constituţie susţinând în comun candidatul USL pentru funcţia de prim-ministru, să negocieze şi să asigure reprezentarea UDMR în cadrul Guvernului şi a celorlalte structuri guvernamentale, în funcţie de ponderea parlamentară UDMR în cadrul coaliţiei de guvernare", se mai arată în document.

În acord se menţionează că USL şi UDMR trebuiau să promoveze în perioada 2012-2016 iniţiative politice referitoare la modificarea Constituţiei, reorganizarea administrativ-teritorială a României ţinând cont de tradiţiile, cultura şi istoria zonelor ţării, reglementarea drepturilor culturale ale minorităţilor naţionale printr-o legislaţie adecvată, reprezentarea proporţională a cetăţenilor de etnie maghiară în diferite instituţii, structuri deconcentrate şi instituţii la nivel judeţean şi local. "Părţile semnatare se vor consulta în legătură cu toate problemele ce ţin de identitatea culturală, lingvistică, educaţională a minorităţii maghiare, cu orice modificare a Legii Învăţământului şi nu vor modifica legea decât cu acordul celor două părţi, în special capitolele privind minorităţile naţionale", se mai sublinia în acord.  (A.A.)

Vizualizări: 183

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: