Activitatea Serviciului Salvamont Gorj, bazată pe voluntari

Numărul insuficient de angajaţi ai Serviciului Salvamont Gorj a făcut ca voluntarii să fie din ce în ce mai solicitaţi. Disponibilizările şi imposibilitatea de a se efectua încadrări vor afecta activitatea de salvare montană, începând cu sezonul rece, atunci când domeniul schiabil de la Rânca se va extinde.

Serviciul Salvamont Gorj supravieţuieşte cu ajutorul voluntarilor. Numărul acestora este mult mai mare decât al salvamontiştilor angajaţi. În prezent, Serviciul Salvamont Gorj nu are decât 13 angajaţi, iar reducerea numărului de personal nu poate fi viza decât o singură persoană care iese la pensie. “La nivelul acestui serviciu nu se pot efectua disponibilizări. Din cei 13 angajaţi vor rămâne 12 deoarece o persoană va ieşi la pensie. În momentul de faţă supravieţuim cu ajutorul voluntarilor, însă dacă nu se va reveni la această ordonanţă, activitatea de salvare montană va fi pusă în pericol, începând cu sezonul rece. În condiţiile în care domeniul schiabil de la Rânca se va extinde, cu cel puţin o pârtie, nu vom mai putea asigura permanenţa. Cu cât afluxul de turişti este mai mare cu atât volumul de muncă al salvamontiştilor montani va fi mai mare”, a declarat Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Salvamont Gorj. În cazul în care va fi aprobat proiectul privind înfiinţarea a încă 9 baze de salvare, vor trebui făcute angajări. “Cel puţin 9 persoane vor trebui angajate pentru noile baze de salvare, în condiţiile în care la fiecare dintre acestea nu va exista decât un singur administrator”, a mai precizat Sabin Cornoiu.

Voluntarii marchează trasee montane

În week-end, un număr de 15 voluntari îi ajută pe salvamontiştii gorjeni atât în activităţile de salvare montană cât şi la marcarea traseelor turistice. La nivelul judeţului Gorj, sunt aproximativ 40 de trasee turistice, iar la fiecare sfârşit de săptămână se verifică câte două zone montane. Serviciul Salvamont Gorj intenţionează să instaleze, în această vară aproximativ 70 de stâlpi cu săgeţi indicatoare, reguli de comportare şi panouri de avertizare. Până în momentul de faţă au fost montaţi circa 30 de stâlpi în zone fără vizibilitate, unde marcajele nu s-au putut face pe trunchiul copacilor sau pe stânci. Şeful Serviciului Salvamont Gorj recunoaşte faptul că activitatea voluntarilor este foarte importantă, însă spune că nu poate conta în permanenţă pe sprijinul lor deoarece în timpul săptămânii aceştia sunt la serviciu. “Voluntarii au servicii în altă parte, nu primesc nici un fel de remuneraţie de la noi, nu au echipamente individuale, ci folosesc un echipament colectiv, ca atare nu pot fi obligaţi să răspundă la solicitări”, a declarat şeful Serviciului Salvamont Gorj.

Vizualizări: 137

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: