Funcţionarii din primării au dat iama la instanţă

Zeci de primării din Gorj au fost date în judecată de către angajaţi pentru neachitarea anumitor sporuri cum ar fi cele de dispozitiv, stabilitate şi mobilitate. Un exemplu este la primăria Turcineşti unde o parte dintre salariaţii acestei primării au şi câştigat procesele. La Roşia de Amaradia personalul contractual a urmat exemplu funcţionarilor publici şi au dat primăria în judecată solicitând achitarea sporurilor de stabilitate. Guvernul a emis o hotărâre prin care respectivele sporuri, eliminate în luna februarie a acestui an să se acorde abia din anul 2012, însă pentru a fi siguri că îşi vor primi banii, bugetarii se luptă să obţină hotărâri judecătoreşti şi irevocabile în favoarea lor.

La începutul acestui an, când s-a făcut reîncadrarea, conducerile primăriilor au fost informate printr-o adresă a Agenţiei de Prestaţii Sociale că sporurile precum cel de dispozitiv, mobilitate, confidenţialitate şi multe altele, nu mai sunt menţinute în salariu de baza chiar dacă există hotărâri judecătoreşti care le dă dreptul salariaţilor să primească aceste stimulente financiare. Nemulţumiţi oamenii au dat în judecată primăriile.

La Turcineşti se solicită sporuri de dispozitiv...

La Turcineşti, un număr de 13 angajaţi au dat primăria în judecată pentru că nu le-au fost achitate sporurile de dispozitiv. Potrivit lui Vasile Gogălniceanu, primarul comunei Turcineşti, doi dintre aceştia au şi câştigat procesul.

Nicolae Curelea, agent agricol în cadrul primăriei, este unul dintre angajaţii care au acţionat primăria în instanţă. El susţine că în urmă cu două săptămâni instanţa a dat sentinţă în favoarea lui. „Am câştigat procesul în urmă cu două săptămâni, este afişat pe portalul instanţei, dar nu am intrat încă în posesia hotărâri. Imediat ce va ajunge la mine hotărârea voi comunica conducerii primăriei”, a spus acesta.

Simona Ciobescu, consilier juridic în cadrul primăriei este în aceeaşi situaţie cu Nicolae Curelea. „Nu am intrat încă în posesia hotărâri dar am văzut rezultatul pe site-ul tribunalului Gorj”, a spus aceasta. Primarul comunei, Vasile Gogălniceanu, spune că va pune în aplicare hotărârile judecătoreşti ale angajaţilor. „Nu pot să încalc legea. Voi pune în aplicare hotărârile judecătoreşti ale angajaţilor“ a spus acesta. 

Iar la Roşia de Amaradia vor spor de stabilitate

În această situaţie sunt mai toate primăriile din Gorj. La Roşia de Amaradia tot personalul contractual a dat în judecată primăria pentru neachitarea sporului de stabilitate, asta după ce au văzut că  alţi colegi de-ai lor,  funcţionari publici, au câştigat în instanţă acest drept. „Este vorba de opt salariaţi, personal contractual, care au apelat la instanţă când din salariu le-a fost eliminat sporul de stabilitate. Ei  au făcut acţiune în instanţă când au văzut că funcţionarii publici au câştigat dar în cazul lor sentinţa a fost alta, au pierdut procesul”, a spus Liviu Cotojman, primarul comunei.

Pentru că nu sunt bani pentru achitarea acestor stimulente financiare Guvernul a decis ca ele sa fie acordate începând cu anul 2012.

Vizualizări: 127

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: