Turiştii despre taxa de la Săcelu: „Păi ce, aici e Las Vegas“?

Turiştii care au venit sâmbătă în staţiunea Săcelu au trebuit să achite o taxă de intrare de 10 lei pentru fiecare autoturism, banii fiind încasaţi de angajaţi ai Primăriei, în baza unei hotărâri a Consiliului Local din februarie 2010. Doritorii de o baia în bazinele sulfuroase au drumul blocat cu un lanţ, edilul Ion Voica recunoscând că, deocamdată, nu a avut bani pentru o barieră mai de Doamne ajută.

Doi angajaţi ai Primăriei Săcelu îi opresc pe turişti la capul unui pod care permite accesul la baza de tratament pe care Societatea Naţională a Lignitului Oltenia o are în localitate, SNLO având aici şi un hotel de o stea, denumit „Minerul”. Baza de tratament are două bazine cu ape sulfuroase, la care, în special în week-end, vin sute de turişti, care, de asemenea, pentru a intra la acestea achită o altă taxă de circa 5 lei de persoană.  Baza de tratament este administrată de Nicolae Rotaru, acesta considerând că taxa încasată de primărie este „ilegală”, ceea ce nu face decât să adâncească disputele dintre el şi primarul localităţii. Acesta susţine că a sesizat Prefectura Gorj şi alte foruri pentru a dispune anularea taxei de 10 lei, Rotarul menţionând că, deocamdată, nu a primit nici un răspuns.

Primarul Ion Voica a explicat de unde i-a venit ideea de a pune această taxă. „Prima taxă celebră în ţara asta a fost taxa Băsescu, cea pe drumuri, da- Mulţi au comentat atunci şi uite că Băsescu a ajuns preşedinte. Avem cadrul legal pentru a înfiinţa o asemenea taxă, nu e nicio problemă din acest punct de vedere”, declară primarul.

„Mă taxează de câte ori trec pe podul acela “

Turiştii care ajung la capul podului sunt traşi pe dreapta şi le sunt ceruţi cei 10 lei, opiniile lor despre decizia autorităţilor din Săcelu de a le mai cere nişte bani nefiind unele tocmai favorabile acestora. „Păi ce, aici e Las Vegas- Plăteşte omul o dată, de două ori, dar până la urmă va renunţa să mai vină, că se mai scumpeşte şi benzina şi mai bine rămâi pe la Târgu Jiu pe la o piscină. Nu ştiu decât să ceară bani”, spune unul dintre turişti. Un altul, cazat la Hotel Minerul, şi care ne-a spus că îl cheamă Mirel, era extrem de supărat că era taxat zilnic, lucru pe care nu-l găseşte normal, el menţionând că nu se opune neapărat achitării taxei de 10 lei. „Nu e Mamaia aici, e totuşi Săcelu, iar dacă eu sunt cazat două săptămâni ei mă taxează de câte ori trec pe podul acela. Am venit ieri, am dat 10 lei, azi am ieşit la o plimbare spre munte şi mi-au mai luat 10 lei. Mâine probabil tot aşa, iar eu dacă stau aici două săptămâni o să ajung să dau un milion şi jumătate de lei vechi la Primărie- Ar trebui să gândească ceva pe tema asta”, spune turistul.

Gorjenii au aflat cum să scape de taxă

Primarul localităţii, Ion Voica, afirmă că doreşte să folosească banii strânşi din taxă pentru cumpărarea unor bănci şi a unor coşuri de gunoi, întrebat despre posibilitatea ca fondurile colectate să fie folosite la plata salariilor angajaţilor Primăriei Săcelu el nenegând această posibilitate.

Turiştii care vin la Săcelu au posibilitatea să nu intre în incinta bazei de tratament ce aparţine de SNLO, sâmbătă zeci de maşini fiind parcate pe drumul principal ce trece prin localitate, şoferii ocolindu-i pe angajaţii Primăriei care le cereau taxa de 10 lei. Angajaţii respectivi au în spatele lor un lanţ legat de un capăt al podului, Primăria nereuşind să achiziţioneze deocamdată o barieră propriu-zisă, edilul Ion Voica menţionând că va colecta taxa cu ajutorul unui „lanţ viu”, format din subordonaţii săi. Suma de 10 lei nu este plătită de către localnici, aceştia fiind recunoscuţi de către angajaţii Primăriei, lor nefiindu-le cerut vreun act de identitate.

Vizualizări: 121

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: