Activitatea unor cariere din CEO ar putea fi suspendată! În ce condiţii!

Controlul inspectorilor de muncă la nouă cariere din CE Oltenia ar putea avea urmări şi mai grave decât amenzile de 120 de mii de lei aplicate deja. Dacă nu vor respecta măsurile de remediere a deficienţelor, impuse de inspectorii de muncă, ar putea fi dispusă inclusiv suspendarea activităţii. Termenul impus de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj. La complex urmează un alt control, în care sunt verificate situaţiile producătorului de energie cu privire la bolile profesionale.

Inspectorii de muncă au constatat, în urma unui control efectuat luna aceasta, lipsa echipamentelor de lucru pentru salariaţii CE Oltenia, lipsa unor măsuri pentru evitarea accidentelor prin electrocutare şi alte astfel de deficienţe. Pentru acestea, Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj a aplicat sancţiuni de 120.000 lei Complexului Energetic Oltenia dar și termene pentru remedierea acestor deficiențe.

     

Romanescu: Controlul a fost coordonat de Bucureşti

Șeful ITM Gorj, George Romanescu, a declarat că acest control a fost coordonat direct de inspectorul şef al instituţiei, la nivel central. "Toată lumea vreau să înțeleagă că nimeni nu are treabă cu Complexul Energetic Oltenia, dar în primul rând pentru Inspectoratul de Muncă și personal pentru mine, controlul a fost coordonat direct de către inspectorul șef, ne interesează siguranța oamenilor la locul de muncă și pe această cale vreau să trag un semnal de alarmă conducerii Complexului Energetic Oltenia că din momentul de față, când am stabilit foarte multe deficiențe constate în urma controalelor care au fost făcute, dacă nu se vor realiza aceste măsuri se vor lăsa cu măsuri mai drastice", a declarat George Romanescu, inspector șef în cadrul ITM Gorj. În cazul în care aceste măsuri nu vor fi realizate inspectorii de muncă vor aplica noi sancțiuni având și posibilitatea de a decide suspendarea sau chiar închiderea carierelor miniere. 

În luna iulie au fost verificate nouă cariere ale companiei energetice și în toate au fost găsite nereguli ce pun viaţa oamenilor în pericol. Unităţile miniere au primit termen maxim trei săptămâni pentru remedierea problemelor. "Termenele de conformare s-au dat de către inspectorii de muncă. Este vorba de 2-3 săptămâni, termen aplicabil din momentul în care au plecat procesele verbale către Complexul Energetic Oltenia", a declarat George Romanescu, inspectorul șef al ITM Gorj.  După această perioadă, ITM Gorj va merge din nou în control.

Caută angajații bolnavi

Inspectorii ITM Gorj au constatat în urma controlului și faptul că unii lucrători găsiți la lucru au fost înregistrați cu boală profesională, respectiv pneumocolioză profesională, dar la controlul medical din 2015 au fost declarați apți de muncă. Pe această speță, urmează noi controale în cariere, spun reprezentanții inspectoratului, având indicii că sunt mulți angajați cu astfel de probleme. "Pe această problemă vom face un control aparte, să vedem exact ce s-a întâmplat. Să vedem exact câte persoane sunt și ce situații sunt. Din informațiile pe care le am se pare că sunt mult mai multe persoane în astfel de situații", a precizat inspectorul șef al ITM Gorj.   

Vizualizări: 6,421

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: