Acuzaţii de şantaj şi mită electorală. Dosarul, de la BEJ la Parchet!

Două partide politice au depus, marţi, contestaţii la Biroul Electoral Judeţean, acuzând PSD de şantaj şi mită electorală. Într-un filmuleţ postat pe reţeaua de socializare, Florin Cârciumaru le reaminteşte romilor că nu le-a demolat palatele construite fără autorizaţie, deşi putea s-o facă. Apoi, liderii PNL au făcut publice înregistrări telefonice cu persoane care spun că la întâlnirea respectivă s-au dat şi bani. Biroul Electoral a transmis sesizarea la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu.

Dan Vîlceanu, liderul PNL Gorj, îl acuză pe Florin Cârciumaru, preşedintele PSD, de şantaj şi mită electorală. „Am depus o sesizare la BEJ în legătură cu întâlnirea, care a avut loc la un restaurant din Târgu Jiu între conducerea PSD, în frunte cu Florin Cârciumaru, şi reprezentanţi ai romilor din judeţul Gorj. Din înregistrarea video se poate sesiza cu uşurinţă că Florin Cârciumaru îi şantaja pe romi că ar fi putut şi poate în continuare să le demoleze palatele şi casele, dar n-o face şi să aibă răbdare că-i poate rezolva şi cu terenuri, în ideea că cei care n-au intrat în legalitate se vor speria de aceste ameninţări”, a declarat Dan Vîlceanu. Liberalii au dat presei şi două înregistrări, una cu o persoană care a fost la faţa locului, şi alta cu o persoană care ştia de întâlnire de la altcineva.

O înregistrare, făcută de Puiu Diaconescu
Înregistrările sunt prin telefon, iar vocile sunt distorsionate, cei doi bărbaţi vrând să-şi ascundă identitatea. Nu poate fi confundată însă vocea liberalului Puiu Diaconescu, într-un dialog cu unul din bărbaţi. Culmea este că Diaconescu a declarat pentru TV Sud că nu ştie de vreo înregistrare în care să apară vocea lui. Cei doi bărbaţi spun că la restaurant s-au dat bani pe tabel, între 200 şi 1.000 de lei. „Există dovezi atât de la persoane care au fost acolo, cât şi de la persoane de etnie romă care au aflat ce s-a discutat acolo că s-au împărţit sume de bani. De asemenea, s-a împărţit mâncare şi băutură, lucruri interzise de lege. Aici vorbim de infracţiuni de şantaj şi mită electorală”, a precizat Vîlceanu. Şi PRU Gorj a depus contestaţie la BEJ împotriva lui Florin Cârciumaru, după întâlnirea pe care PSD a avut-o cu reprezentanţii romilor. „Am depus o sesizare către Biroul Electoral Judeţean privind evenimentul la care au participat candidaţii PSD Gorj şi comunitatea romă din Târgu Jiu. Sper ca autorităţile competente să cerceteze aprofundat acest eveniment. Vrem să aflăm modul în care a fost organizat acel eveniment, cu ce scop şi cine a suportat cheltuielile. Trebuie să cerceteze dacă a fost vorba de şantaj şi mită electorală”, a declarat Robert Bugă, candidat PRU la Camera Deputaţilor.
REACŢIE
Şeful de campanie al PSD Gorj, Ciprian Florescu, s-a aflat şi el la restaurantul în care a fost întâlnirea cu romii. Spune că nu are cunoştinţă de luare sau dare de mită. Florescu declară că înregistrările sunt o înscenare a liberalilor şi promit o reacţie „vehementă“. „Mi-e teamă pentru domnul Vîlceanu că nu cred că noi suntem cei care am încălcat legea. (...) Consider că sunt nişte apucături securisto-miliţieneşti“, a spus Florescu.
ORDONANŢĂ
Preşedinta Biroului Electoral Judeţean Gorj, judecătoarea Doina Săvulescu, a declinat cauza Parchetului Local pentru a cerceta dacă Florin Cârciumaru, liderul PSD Gorj, a oferit bani pentru voturi. Decizia BEJ poate fi atacată în 48 de ore.

Vizualizări: 2,258

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: