Adolf Mureşan (Univers): Problema e că Ruşeţ e preşedinte onorific

Ion Ruşeţ ar putea întâmpina greutăţi în demersul său de a participa la negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă din CE Oltenia, chiar dacă are susţinerea sindicaliştilor din Motru şi Turceni. Sindicaliştii plecaţi odată cu el de la Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) s-ar putea afilia la Federaţia Univers pentru a intra la negocieri. Preşedintele Federaţiei Univers, Adolf Mureşan, a declarat că este puţin probabil ca Ion Ruşeţ să fie delegat la negocieri. Problema este că Ion Ruşeţ nu este preşedinte ales, ci onorific, a declarat acesta. Oricum, Consiliul Federaţiei a fost amânat. Nu va mai avea loc pe 29 aprilie, ci pe 6 mai.

Consiliul Federal al Univers, în care sindicatele conduse de Adrian Marciuc, Eugen Iovan, Aurel Nanu Mic, Nelu Roşca şi Nicolae Bădiţa ar urma să se afilieze la această federaţie, a fost amânat. Liderul Univers, Adolf Mureşan, a declarat ieri că şedinţa va fi miercuri, dar câteva ore mai târziu liderul sindical Nelu Roşca a declarat că întâlnirea a fost amânată pentru data de 6 mai. „S-a anulat şedinţa stabilită pentru marţi, pentru data de 6 mai”, a declarat Nelu Roşca, liderul sindical de la Cariera Roşiuţa.

Mureşan ar vrea preşedinte ales, nu onorific

Poziţia lui Ion Ruşeţ în Federaţia Univers nu este clară. Totul pentru că nu a reuşit să înfiinţeze un sindicat la care să fie preşedinte. Liderii sindicali îl susţin pe Ruşeţ, dar preşedintele Federaţiei Univers, Adolf Mureşan, a declarat pentru Pandurul că este o problemă în cazul lui Ruşeţ prin faptul că nu are nici un om în spate. Din acest motiv nu poate fi delegat la negocierile din CE Oltenia. „Problema este că Ion Ruşeţ este preşedinte onorific. Dacă sindicatele îl aleg democratic pe Ruşeţ preşedinte atunci este altceva, poate fi delegat. Dacă se grupează, fac alegeri şi-l votează pe Ruşeţ, da, dar acum el este preşedinte onorific“, a explicat liderul Univers, Adolf Mureşan, care a menţionat că oricum federaţia este semnatară a CCM-ului de la complex şi va participa la negocieri.

Acesta a mai spus că există un acord de principiu pentru afilierea sindicatelor, însă vor mai fi discuţii pe statute şi gradul de reprezentare.

Bătaie pe funcţii

Un alt subiect fierbinte printre liderii coordonaţi de Ruşeţ este cine vor fi cei care primesc funcţii în federaţie. „Înainte de congresul cel mare vom stabili câte funcţii de vicepreşedinţi vor fi, că sunt 3, că or fi 5 sau 7, vom vedea. Domnul Ruşeţ ar putea să fie unul dintre vicepreşedinţi, doar nu e ciung, e în capacitate deplină de muncă. Are atâtea sindicate în spate, cu personalitate juridică, care îl propun şi îl susţin. Eu îl susţin şi o să îl votez”, a declarat Nelu Roşca.

Preşedintele Mureşan a declarat că dacă sindicatele vor fi acceptate, la nivelul judeţului Gorj va fi înfiinţat un Departament de Energie din care vor face parte lideri sindicali. „În conformitate cu statutul nostru unii din ei vor fi în cadrul federaţiei. Depinde de numărul de membri. Dacă aduc 7.000 atunci ar putea avea o funcţie de prim-vicepreşedinte şi una de vicepreşedinte sau două de vicepreşedinte. Vom vedea“, a explicat Adolf Mureşan.

În 2013, reprezentantul Univers la negocieri a fost Constantin Creţan, lăsat pe margine acum. „Pe mine nu mă deranjează cine este sau cum îl pune pe fiecare. Fiecare sindicat în parte şi sindicatele mari pot să-şi pună în funcţiile de conducere pe cine vor, nu e o problemă. Statutul dă aceste funcţii. Unul dintre vicepreşedinţii susţinuţi de cei de la Jilţ şi de la Motru este Ruşeţ. Unul dintre vicepreşedinţii susţinut pe energie este Nanu de la Craiova, iar pe minerit pot să fie şi alţii, în funcţie de numărul de oameni”, a comentat Creţan.

SURSE

Pe surse a apărut ieri informaţia potrivit căreia afilierea sindicatelor din Gorj la Univers ar fi fost respinsă de majoritatea preşedinţilor din federaţie, într-o discuţie dinaintea Consiliului Federal.   

Vizualizări: 218

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: