Adrian Apostol revine acasă

Veşti bune ieri pentru tânărul din Rovinari arestat luna trecută de poliţiştii gorjeni în baza unui mandat emis de autorităţile franceze şi găsit nevinovat în Franţa, unde a fost lăsat în stradă, la Bordeaux. El a plecat ieri spre România, deşi prietenii şi rudele lui nu au fost informate despre absolut nimic, acestea mergând chiar la autorităţi pentru a vedea cum îl pot aduce pe Adrian Apostol acasă. 

 Ziua de ieri a fost una extrem de tensionată pentru rudele şi prietenii lui Adrian Apostol, care nu au aflat nimic oficial despre revenirea acestuia spre casă până ieri spre seară, când jurnaliştii le-au dat vestea cea bună. Atunci era cert faptul că tânărul nu a mai dormit miercuri noaptea în stradă, ci că a fost cazat, miercuri seară, la Ambasada României. Autorităţile consulare l-au contactat pe Adrian Apostolu, aflat la Bordeaux, şi l-au adus, miercuri seară, la Ambasada României de la Paris, unde a fost cazat. Acesta a fost ieri îmbarcat într-un autocar care îl va transporta în ţară. 
 Vestea respectivă nu a fost comunicată însă oficial de nimeni rudelor şi prietenilor din Rovinari. Nicolae Apostol, tatăl lui Adrian, a stat toată ziua pe gânduri, a mers chiar şi la primarul Dorin Filip pentru a-i cere ajutorul, singura sa dorinţă fiind să îşi vadă băiatul acasă. "Eu vreau să am copilul cât mai repede lângă mine. Mi l-au lăsat pe străzile Franţei pe acolo. Nu m-a ajutat nimeni, nici autorităţi, nici nimeni, dumneavoastră presa şi prietenii lui, atât. Nu am dormit toată noaptea, nu mai ştiu nici cât rezist pentru că nimeni nu ştie nimic", spunea bărbatul după discuţiile pe care le-a avut cu primarul oraşului.

 Filip a vrut să ajute

 Dorin Filip a încercat să îl ajute pe tatăl lui Adrian, dar, ca primar, spune că are mai puţine posibilităţi, lucru bine de ştiut pentru alţi români care ar putea ajunge în asemenea situaţii. "Posibilităţile mele ca primar sunt cel mult mici. Tot ce am putut să fac a fost să sun la Prefectură şi domnul prefect Florescu m-a asigurat că dacă rudele depun un memoriu la dumnealui vineri dimineaţa, hârtia respectivă va fi înaintată spre Ambasada noastră la Paris, dar, pentru că vine sfârşitul de săptămână, asta se va întâmpla probabil pe luni. Oricum nu mi se pare firesc absolut deloc ce s-a întâmplat cu băiatul acesta, luat cu japca de pe stradă de Poliţie, dus acolo şi abandonat complet", spune edilul şef. Primarul a recunoscut că, oricum, un eventual sprijin pe care l-ar fi putut primit Adrian luni ar fi fost tardiv, nici atunci nefiind cert că sprijinul respectiv i-ar mai fi fost acestuia de folos.

 Telefoane date degeaba la Ministerul de Externe
 Adrian Apostol a lucrat înainte de a fi dat pe mâna francezilor la un magazin de articole de pescuit din Rovinari, situat în imediata apropiere a Poliţiei. Patronii de aici au fost cam singurii care s-au interesat de soarta lui în aceste zile, deşi, pe şoptite, au dat de înţeles că, de când cu scandalul care nu le-a picat bine poliţiştilor din oraş, numărul controalelor a crescut simţitor, ajungând la vreo opt în două săptămâni. Unul dintre patroni a stat ieri zeci de minute cu telefonul la ureche în speranţa că va afla de la Ministerul de Externe vreo veste bună. Însă, în timp ce ambasada de la Paris chiar îl ajuta pe Adrian să revină acasă, la Bucureşti nu se ştia nimic, numele de Apostol fiind nerelevant pentru cei care răspundeau la apeluri. "Am sunat la Ministerul de Externe toată ziua şi şi ei toată ziua ne-au pus pe aşteptare sau ne-au închis telefonul. Direcţia consulară nu ne-a ajutat cu nimic. Sunam la un număr, ni se spunea să aşteptăm să ni se facă legătura la alt birou şi numai legătură nu mai primeam. Într-un final au reuşit să ne comunice două numere de telefon de la consulatele noastre din Franţa, de parcă noi am fi putut să îl contactăm pe Adrian şi să i le spunem. Ăsta e statul român, un stat care, în acest caz, nu şi-a ajutat cetăţeanul plătitor de taxe în niciun fel", spunea Liviu Zaharia, şeful lui Adrian.
 Ion Petrescu a reuşit miercuri după-amiază să discute cu Adrian pe internet şi să fie sunat de acesta, după care orice legătură cu tânărul aflat în Franţa s-a rupt, acum fiind lesne de ce anume. "În cursul zilei de miercuri el m-a sunat pe mine şi mi-a zis că e în Bordeaux, în gară, că e îngheţat tot şi că nu ştie cum să se descurce. A plecat de câteva ori la un punct de internet ca să se mai încălzească şi când avea ultimii zece euro mi-a zis că nu va şti cât mai rămâne la internet. De miercuri seara nimeni nu ne-a mai spus nimic. El nu ne-a mai sunat, nu a mai intrat pe internet, noi nu avem unde să-l sunăm pentru că dacă ar fi avut un telefon la el îl contactam noi, nu se punea problema. Stăm şi aşteptăm", spunea Petrescu. 

 A văzut turnul Eiffel
 
 În tot acest timp, Adrian Apostol era pe drum, urcat în autocarul care îl va aduce azi în ţară chiar de reprezentanţi ai ambasadei la Paris, nimeni de aici nesunând însă la Rovinari pentru ca, printr-un simplu telefon, să lămurească lucrurile şi să-i liniştească pe oameni."Puteau să dea un telefon şi să ne anunţe că este bine. Cât îi costa pe cei de la Ambasadă? Ne scuteau de o groază de emoţii şi de alte eforturi! Aveau internet mai mult ca sigur, puteau să îl lase să ne transmită un mesaj, dar bine măcar că este el bine şi că revine în mijlocul nostru", spuneau prietenii tânărului din Rovinari.
 Singura bucurie a celor care îl ştiu pe Adrian Apostol este acum că el va ajunge cel mai probabil în cursul acestei zile acasă şi de abia atunci va putea să povestească toate păţaniile de care a avut parte de când a fost săltat din Rovinari şi până la revenirea pe meleagurile natale. Singurul său câştig în urma acestui tărăboi a fost că, înainte de a pleca de la Paris, reprezentanţii Ambasadei l-au ajutat să vadă turnul Eiffel, dorinţă pe care Adrian o avea de când era copil şi care i s-a îndeplinit de abia în asemenea condiţii.


Vizualizări: 243

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: