Aerul condiţionat, risc de răspândire a coronavirusului

Multe persoane sunt îngrijorate în privinţa aerului condiţionat şi a răspândirii virusului, mai ales în locurile publice. Aerul condiţionat circulă aerul mult mai rapid şi elimină umiditatea.

Un studiu recent, publicat în Emerging Infectious Diseases, a descoperit că nouă persoane din Wuhan, China, au fost infectate cu noul virus prin simplul fapt că stăteau în apropierea unui aer condiţionat, în restaurant. Potrivit cercetătorilor, virusul a fost răspândit de un asimptomatic aflat la o masă din faţa aerului condiţionat. Mai târziu, patru persoane de la masă au fost testate pozitiv cu COVID-19, la fel alte cinci de la mesele alăturate.

Manish Butte, medic şi profesor al departamentului de microbiologie, imunologie şi genetică moleculară de la Universitatea din California, Los Angeles, a menţionat pentru Health că în spaţiile publice precum restaurante, birouri sau săli de fitness, aerul condiţionat poate reprezenta un potenţial risc, iar totul are de-a face cu modul în care acesta funcţionează.

Aerul condiţionat circulă aerul mult mai rapid şi elimină umiditatea.  Aerosolii conţin în mare parte apă, dar şi patogeni ai organismului cu care corpul poate fi infectat, precum coronavirusul. Atunci când respirăm, vorbim, tuşim sau strănutăm, aceste particule se împrăştie. O simplă tuse elimină undeva la 3.000 de aerosoli, în timp ce strănutul elimină aproximativ 30.000 de aerosoli, arată un articol scris de Erin Bromage, imunolog şi profesor de biologie, specializat în imunologie la Universitatea Massachusetts Dartmouth.

Diferite acţiuni ale corpului produc diferite dimensiuni ale aerosolilor, care pot traversa diferite distanţe. Atunci când aerul condiţionat este pornit, aerul circulă şi împinge aceste particule în aer şi către alţi indivizi.

Vizualizări: 1,865

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: