Afacere cu broderii, din bani europeni într-un sat din Gorj

Vechiul şi noul, tradiţia şi tehnologia pot face casă bună împreună. O tânără din Gorj a deschis o afacere la ţară, brodată cu fonduri europene. E vorba de un atelier de broderii, unde un meşter popular ţese la război şi coase cu acul şi aţa, iar în încăperea de alături de toate acestea se ocupă maşinăriile. 

„Asta e meseria mea de-o viaţă. Muncesc de toate. Şi cu sapa, şi cu coasa, dar războiul e viaţa mea”, e mărturia Mioarei Dinoiu, din Polovragi. Țese la război de mic copil. La fel, și brodează. Acul și ața au ajutat-o să țină copilul la facultate și le-a insuflat multor tineri pasiunea pentru tradițiile din bătrâni. 

În încăperea alăturată, o astfel de broderie e gata în câteva minute. Cu ajutorul tehnologiei. “Am scanat şi câteva broderii de la doamna Mioara Încerc să conserv ce făceau bunicii noştri înainte şi cred că asta e singura modalitate de conservare”, mărturisește Andreea David.

După ce a făcut un curs de economie socială, a reușit să acceseze fonduri europene, 30 de mii de euro, și să deschidă atelierul de brodat în Polovragi. Localnicii i-au donat pături, velinţe şi tot felul de obiecte artizanale locală. Acum tânăra vrea să întoarcă binele comunităţii. „Vreau să fac un atelier cu mai multe război de ţesut şi să le dau de lucru femeilor în vârstă din sat. Şi bătrânii pot contribui la promovarea tradiţiilor ca şi înainte. Anul acesta mi-am propus să ofer servicii de croitorie şi de broderie gratuit pentru cinci familii, cazuri sociale, din comuna Polovragi”, a spus Andreea.

Primele broderii au ajuns la copiii care fac parte din ansamblul comunei, dar şi pe veşmintele preoţilor.

Galerie foto




Vizualizări: 3,036

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: