Ceasul din turnul din Prefectură a fost repornit. Promisiunea prefectului Iulian Popescu

Ceasul din Turnul Palatului Administrativ va fi restaurat și pus în circuitul turistic, a anunțat prefectul de Gorj, Iulian Popescu. De asemenea, ceasul cu o vechime de peste o sută de ani a fost fixat de prefectul de Gorj, care a promis că va face acest lucru săptămânal.

În semn de respect pentru trecut și pentru cei ce au avut grijă de acest simbol de-a lungul decadelor, prefectul Iulian Popescu și colegii săi din Instituția Prefectului s-au angajat să fixeze în fiecare săptămână mecanismul ceasului, asigurându-se că acesta va funcționa în continuare în mod corect și precis: ”De 119 de ani, ceasul din turnul Palatului Administrativ bate ora exactă în inima orașului nostru.


Acest element identitar pentru comunitate, ce a supraviețuit celor două războaie și tuturor regimurilor politice ale ultimului secol, martor al evenimentelor sociale, festive, religioase și sportive, era nefuncțional atunci când am ajuns la prefectură, afectat de cutremurele de anul trecut. L-am repornit, iar imaginea emoționantă ce mi-a rămas în minte este ușa de la intrarea în turn pe care sunt scrise numele celor ce s-au îngrijit ca acesta să funcționeze până astăzi, devenind astfel parte din istoria ceasului.  Din respect pentru trecut, pentru cei care au protejat acest simbol de-a lungul timpului, pentru cetățenii de azi, dar și pentru următoarele generații, voi fixa în fiecare săptămână mecanismul ceasului, alături de colegii din Instituția Prefectului”.


Mai mult decât atât, prefectul Popescu a exprimat dorința ca acest loc încărcat de istorie să devină accesibil pentru toți cetățenii și turiștii care vizitează orașul, și a anunțat planuri pentru amenajarea mansardei și a turnului cu ceas prin intermediul proiectului de reabilitare al Palatului Administrativ: ”Îmi doresc foarte mult ca acest loc încărcat de istorie, cu o însemnătate aparte pentru comunitate, să poată fi vizitat de cetățeni și de turiștii care ajung în orașul nostru.  Pentru asta o să solicit, prin intermediul proiectului de reabilitare al Palatului Administrativ, amenajarea mansardei și turnului cu ceas”.


Cu aceste inițiative, se marchează nu doar o restaurare fizică a unui obiect de patrimoniu, ci și o reafirmare a importanței istoriei și a identității locale pentru comunitatea din Gorj. Ceasul din turnul Palatului Administrativ continuă să bată ora exactă, fiind martorul evenimentelor și simbolul timpului care trece în inima orașului nostru. 

Clădirea Prefecturii Gorj este proiectată de către unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi arhitecţi români – Petre Antonescu, autorul Arcului de Triumf din București. La 22 august 1898, acum 125 de ani, a fost pusă piatra de temelie a clădirii. ”La 22 august 1898 s-a pus peatra fundamentală a Palatului Municipal în prezenţa Alteţei Sale Prinţul Ferdinand, moştenitorul tronului”, așa cum reise din cartea ”Istoria Târgu Jiului”, scrisă de Alexandru Ștefulescu. La evenment a fost prezent și Principele Ferdinand.

Vizualizări: 3,027

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: