Afişaj pro-Referendum, contestat de USR

Uniunea Salvaţi România a contestat joi la Biroul Electoral Judeţean Gorj modul în care a fost făcut afişajul pentru mobilizarea alegătorilor la urne sâmbătă şi duminică. Preşedintele filialei, Radu Miruţă, a depus pe lângă contestaţia respectivă şi fotografii cu afişe expuse în scări de bloc sau chiar în apropierea Primăriei Plopşoru. Pe acestea apare în două locuri asocierea de culori roşu, galben şi albastru, legea interzicând pe afişele electorale asocierea respectivă pentru a nu implica drapelul naţional în disputele politice. Mai sunt şi alte nereguli pe care USR Gorj le-a invocat în contestaţia depusă la BEJ Gorj, Miruţă fiind de părere că legea trebuie respectată de toţi competitorii politici, indiferent de ce opţiuni au sâmbătă şi duminică.

„Această lege spune că este interzis afişajul unor postere care conţin succesiuni de culori ce reprezintă drapelul României, iar pe afiş se vede drapelul în două locuri, nu în unul singur. Tot legea îi obligă pe cei care pun afişul să aibă un cod atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă, precum şi tirajul şi cine le-a făcut. Practic, la prima vedere, acest afiş pare anonim. Pe mine nu mă deranjează ideea de afiş, e o chestie democratică, dar mă deranjează încetăţenirea acestei cutume cum că nu ne interesează cadrul legal. Eu consider că trebuie respectat cadrul legal. Nu e prima dată când la Târgu Jiu se întâmplă asemenea lucruri. E deranjant principiul de a nu fi respectată legea. Există obligativitatea ca BEJ să constate încălcarea legii şi să dispună darea jos a acestor afişe”, a fost de părere Radu Miruţă.

La Biroul Electoral Judeţean, contestaţia USR Gorj s-a văzut altfel. De fapt nu s-a prea văzut, pentru că purtătorul de cuvânt al acestei instituţii, liberalul Gigi Pecingină, a precizat că USR nu a indicat şi locurile în care s-ar afla afişele contestate. Ca urmare, BEJ Gorj a decis respingerea contestaţiei, decizia nefiind una definitivă. „Contestaţia USR a fost respinsă pentru că în opinia BEJ nu există probe concludente în susţinerea acestei solicitări. Au fost prezentate doar patru planşe foto din care reieşeau materiale de propagandă, dar care nu indicau în mod clar locul sau locaţia în care se află aceste materiale. Era nevoie de o cerere mult mai argumentată. Ca urmare, 4 din cei 5 membri am votat pentru respingerea acestei contestaţii”, a declarat purtătorul de cuvânt al BEJ Gorj.

Radu Miruţă, în schimb, a menţionat că va contesta decizia BEJ Gorj la Biroul Electoral Central, vineri urmând să fie dată o decizie finală. Şi dacă va fi una favorabilă pentru contestatari, va fi prea târziu ca afişele puse în discuţie să fie îndepărtate, ţinând cont că referendumul este programat pentru zilele de sâmbătă şi duminică.

Vizualizări: 711

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: