Cât timp se fierbe bulionul pentru a rezista peste iarnă 

Majoritatea românilor prepară bulion şi îl păstrează în cămară pe tot timpul sezonului rece. Acesta se pregăteşte mai ales la final de vară, după ce se adună ultima producție de roșii. 

Produsele făcute în casă sunt o specialitate pentru români pentru că le folosesc în zile deosebite sau la preparate cu care întâmpină oaspeții precum: zacuscă, vinete coapte, tocană de legume sau compot. Bulionul este pus deseori în ciorbe sau la sarmalele de la sărbători.

Ultima producție de roșii este și cea mai delicioasă și dulce, așa că sigur o să iasă un bulion pe măsura așteptărilor.

Pentru ca rețeta să funcționeze, contează soiul roșiei, gradul de coacere și dulceața pe care o au, dar și anumite ingrediente speciale. Poate puțini știu, dar în bulion se adaugă frunze de țelină, o bucățică de hrean și un strop de sare. El nu trebuie amestecat mult pentru că nu există riscul de prindere.

Ingrediente:

6 kg de roşii frumoase şi coapte

2 tije cu frunze de ţelină

o bucăţică de hrean 

3 linguriţe rase de sare neiodata (pentru conserve)

Mod de preparare:

Spală roșiile în două ape și taie totul în sferturi. Cel mai ușor este să dai bucățile prin mașina de tocat care are dispozitiv special pentru bulion. Mai exact, este vorba despre un con metalic perforat prin care iese doar sucul și pulpa, iar cojile și semințele sunt reținute pe partea cealaltă a suportului. Trebuie să pui sucul obținut într-o oală mare și înaltă pentru că bulionul se mai umflă la jumătatea fierberii. Se lasă pe foc pentru o oră la foc mediu pe un aragaz normal. Ai grijă ca borcanele să fie curate și igienizate înainte să pui bulionul în ele și să le sterilizezi. Pune sucul, strânge bine capacul și lasă-le o oră la cuptor la temperatura de 90-100 de grade Celsius. Nu uita să condimentezi suficient cu sare și piper.

Vizualizări: 23,421

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: