„Agenda cu şpăgi”, probă subţire în dosarul primarilor

Cei şapte primari gorjeni şi unul doljean, reţinuţi marţi pentru 24 de ore în dosarul Ydail, au fost eliberaţi după expirarea mandatelor, magistraţii dispunând pentru fiecare măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. În tot acest timp primarii nu au dreptul să părăsească judeţul fără încuviinţarea organelor judiciare. „Sunt stupefiat”, a spus primarul din Negomir cu privire la acuzaţii. „Nu am nicio implicare”, spune primarul din Slivileşti. „Bine nu e după gratii”, adaugă cel din Cătunele. „Nu am luat mită”, susţine şi primarul din Bărbăteşti. Faptul că au fost puşi în libertate arată că proba cu agenda în care au fost consemnate şpăgile nu a fost suficientă.

Primarii din comunele Cătunele, Bărbăteşti, Aninoasa, Plopşoru, Negomir, Urdari şi Slivileşti au fost puşi în libertate după o noapte petrecută după gratii, după ce magistraţii Tribunalului Gorj au respins propunerea de arestare preventivă formulată de procurorii Parchetului Judeţean. Liberi sunt şi fostul administrator public din Rovinari, Constantin Podaru, primăriţa din Melineşti, Ana Ceană, şi administratorul Ydail, Doru Şandru.

Aflaţi acum în libertate, primarii neagă acuzaţiile care li se aduc. Aceştia spun că nu au beneficiat de niciun fel de folos de pe urma contractelor încheiate cu firma Ydail Contruct. Ion Gruescu, primarul comunei Negomir, spune că încă se află în stare de şoc şi că nu-i vine să creadă acuzaţiile care i se aduc. "Sunt stupefiat, acum încerc şi eu să mă identific, habar n-aveam. Nu credeam în viaţa mea că mi se poate întâmpla aşa ceva, dar lucrurile o să se clarifice cât de curând. Am rată la bancă, n-am plătit de 2 luni. Am spus şi în şedinţa publică. Când au venit de au făcut percheziţiile la mine s-au mirat, au zis "domne, tu eşti primar de 5 mandate?". Că pică casa pe mine. Eu care am un costum de haine şi o pereche de pantofi, eu sunt şpăgar? Om la vârsta mea, când am 4 nepoţi... Eu care n-am permis de conducere, n-am avut maşină în viaţa mea. Dar aici a fost o altă chestie care se conturează destul de clar şi o să se termine tot misterul şi mizeria asta, care m-a dus în situaţia să fac accident vascular, să mor. Putea să mă ardă cu fierul, nu ştiam nimic. Pentru mine a fost un şoc total", a declarat Ion Gruescu.

Bucurescu: Sunt singurul primar care nu are interceptări

Primarul comunei Slivileşti, Sorin Bucurescu, spune că a fost încătuşat fără motive. Acesta spune că nu a primit niciun fel de mită de la firma din Turceni. Mai mult, acesta a spus că este singurul dintre cele 10 persoane anchetate în acest dosar pentru care nu există niciun fel de interceptare telefonică. "Nu am nicio implicare, dacă nu am, nu am. Dacă vă uitaţi şi aveţi acces la dosar, am impresia că sunt singurul primar care nu are interceptări telefonice. Restul au toţi ceva, nu ceva clar, concret, concludent. Cred că şi eu am fost monitorizat la fel ca toată lumea, mai ales eu. Astea sunt timpurile, trebuie să faci cu bani puţini lucrare de calitate şi trebuie să respecţi proiect şi toate indicaţiile date de diriginte, de proiectant. Eu le-am respectat. Dar nu a fost vorba de calitatea lucrărilor, nici nu s-a pus în discuţie”.

Primarul din Slivileşti a mai spus şi că "S-a pus în discuţie că s-ar fi dat nişte bani. Se vorbeşte de mită de fiecare. Au găsit o agendă în care nu pot să spun eu prea multe. Am impresia că cineva se ferea de cineva sau unul dintre patroni voia să justifice anumite lucruri, nu ştiu eu la cine, la nevastă, la amantă şi se pare că-i punea ca un fel de protocol, că i-ar fi cheltuit cu nu ştiu ce primării. La primăria Slivileşti nu s-a făcut niciun chef, nu s-a dat niciun ban, nu s-a făcut niciun protocol", a spus Bucurescu.    

Ţuilă: Bine nu e după gratii 

Poate cel mai liniştit primar după tot acest scandal a fost Florinel Țuilă, primarul comunei Cătunele. Acesta crede în nevinovăţia sa. "Bine nu e după gratii. Nu am fost prea afectat, pentru că nu aveam motiv şi nu am motiv. Încă o cred, şi cred asta chiar dacă fac puşcărie. Nu cunosc nimic despre lista cu şpăgile, nu este real. E ceva, dar e aiurea şi nu înţelegem prea bine. Am fost puşi în libertate pentru că nu au fost probe suficiente pentru a ne aresta, dar nici bine nu este, ce să mai. Sunt la serviciu, la primărie, îmi fac treaba pentru că niciodată nu am făcut niciun abuz şi nici nu voi face", a spus Florinel Țuilă, primarul comunei Cătunele.

Mangu: Să lăsăm justiţia să-şi facă treaba

Primarul de la Bărbăteşti, Adrian Mangu, s-a arătat destul de afectat de faptul că a fost implicat în acest dosar. După eliberare, primarul a mers acasă, iar ieri a trecut pe la primărie doar ca să-şi salute colegii. "Să lăsăm justiţia să-şi facă treaba. Se vorbeşte de foarte mulţi bani, din punctul meu de vedere nu este adevărat nimic. Nu am luat mită niciun leu. Probabil dacă aveau cea mai mică suspiciune că aş fi luat de la cineva vreun ban acum nu eram în propria casă", a spus Mangu.

ANCHETĂ

Dosarul se bazează pe o agendă găsită la percheziţiile de acum o lună la Ydail, unde ar fi fost consemnate sume de bani şi localităţi. Sumele sunt considerate şpăgi de procurori, acestea variind de la câteva sute la zeci de mii de lei.

Vizualizări: 269

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: