Ajutor parlamentar pentru copiii bolnavi de cancer

Parlamentarul gorjean Dan Vîlceanu face demersuri pentru sprijinirea copiilor bolnavi de cancer. Mai exact, deputatul vrea ca aceşti copii să beneficieze de sprijin financiar timp de cinci ani după ce se recuperează. În prezent, legislaţia prevede acordarea unei indemnizaţii numai pentru o perioadă de doi ani.   

Parlamentarul de Gorj vrea modificarea ordinului de ministru 1036/1883 din 2016 pentru aprobarea criteriilor biosociale de încadrare a copiilor cu dizabilităţi în grad de handicap, dat de Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii. „În România, un bolnav de cancer este ajutat de statul român cu o indemnizaţie până ce se pune pe picioare, iar după ce se încheie această perioadă, timp de doi ani după încheierea tratamentului mai este ajutat de statul român cu o indemnizaţie. Din discuţiile pe care le-am avut cu oamenii care se ocupă de asistenţa socială şi cu medicii oncologi, toate recomandările sunt ca această perioadă post-tratament să conducă până la 4-5 ani, când riscul de a reapărea cancerul este într-adevăr diminuat. În România, această perioadă este de doar 2 ani. Ordinul de ministru nu poate fi modificat decât prin ordin de ministru”, a declarat deputatul Dan Vîlceanu.

Parlamentarul a spus că va merge în audienţă la ministrul Muncii şi la cel al Sănătăţii pentru a le explica necesitatea realizării acestei modificări legislative, neavând alte pârghii în aflară de interpelări. „În judeţul Gorj, din ce spun specialiştii Direcţiei de Protecţie a Copilului, cam la o lună şi jumătate este înregistrat un copil bolnav de cancer. În România, sunt diagnosticaţi cam 6000 de copii bolnavi de cancer. În judeţul Gorj sunt încadrate persoane cu handicap 1200, rămâne de văzut cifra exactă a copiilor bolnavi de cancer. La nivelul Uniunii Europene cam 20 de copii mor anual de cancer. În proporţie de 80% reuşesc să se vindece. În România, doar 50% dintre copii se vindecă în urma tratamentelor”, a mai spus parlamentarul de Gorj.

Vizualizări: 365

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: