Alegeri cu scandal la Asociația Foștilor Deținuți Politici

Membrii Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, filiala Gorj,și-au ales joi președintele, în persoana lui Paul Ozun, care a îndeplinit până acum funcția de secretar al organizaţiei. Vicepreședintele asociației va fi Ștefan Geamănu. Deși vor să iasă din anonimat, având în vedere că la această dată de foştii deținuți politici nu mai ține cont nimeni, așa cum s-au exprimat, au existat reticențe în ceea ce privește prezența presei în sala în care a avut loc ședința de alegeri. Tot aici s-au ridicat o serie de probleme, printre care înălțarea unui monument în cinstea deținuților politici, modificarea statutului sau alocarea unui număr redus de bilete de tren sau situația unui membru care a colaborat cu Securitatea.

Filiala Gorj a Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, ce numără în prezent circa 250 de membri plătitori, are un nou președinte în persoana lui Paul Ozun. Acesta a fost ales joi cu o majoritate de voturi. Tot pentru această funcție a mai intrat în cursă și Constantin Zăvoianu. În cadrul adunării foștii deținuți politici au ridicat o serie de probleme. Una dintre acestea se referă la sumele mici de bani primite de soțiile sau soții foștilor deținuți. ”Partea financiară lasă mult de dorit. Cei care erau titulari de drept aveau o indemnizație mult mai mare, care corespundeau cu numărul de ani de închisoare, soțiile lor primesc o indemnizație fixă, de 200 lei pe lună, care de multe ori este și de 10-15 ori mai mică decât cotizația celui care a avut aceste drepturi”, spune Paul Ozun.

De asemenea, foștii deținuți se plâng că nu sunt ajutați să ridice un monument în cinstea celor care și-au pierdut viața prin închisori în timpul comunismului.

Bilete gratis pentru cei care depășesc 90 de ani

O altă problemă ridicată este cea a biletelor de tratament și cea a biletelor de tren.”Noi ne străduim să obținem bilete gratuit și nu știu dacă în fiecare an se dau cinci bilete gratuit la oamenii noștri și sunt oameni care ar avea dreptul la așa ceva. Noi întotdeauna avem probleme când mergem cu trenul și biletele care le primesc sunt complet nefolositoare pentru că sunt oameni bătrâni, ce ajung la vârsta de 70, 80 sau 90 de ani care nu pot să circule pe tren și cred că aceste bilete ar fi trebuit să se dea la nepoți ca să poată circula pe tren și să le aducă medicamente”, mai menționează președintele acestei asociații. Tot aici a fost stabilită participarea la un congres extraordinar în luna aprilie, care va avea ca scop modificarea statutului deținuților politici.

Țăpuș le-a cerut adeverințe de la CNSAS

Unul dintre membrii organizației, Constantin Țăpuș, a ridicat problema că în conformitate cu legea CNSAS-ului persoanele care își depun candidatura trebuie să declare pe proprie răspundere la notariat că nu au colaborat cu Securitatea. ”Am tot respectul pentru oamenii care au suferit, care au murit pentru a se exprima liber.  Una dintre nemulțumirile mele legate de activitatea asociației este că activitatea acestei mici grupări nu a făcut nimic ca să fie cunoscută, foarte mulți oameni fiind surprinși că există o astfel de organizației. După ce terminați ședința conform legii vă rog să dați datele personale pentru cei care candidează pentru verificare. Eu nu știu dacă respectivii au fost sau nu informatori ai Securității. Conform statutului un membru pierde această calitate dacă a fost colaborator”, spune Constantin Țăpuș. Acesta a dat exemplul unui fost membru al asociației din Târgu Jiu, Viorel Tătar, cu numele conspirativ ”Iliuță Petre”.

Vizualizări: 139

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: