Alegeri furate cu sacul

A fost terminată renumărarea voturilor pentru funcția de primar al Sectorului I București, iar primele informații obținute de presă pe surse sunt îngrijorătoare. În primul rând, nu ar mai fi toți sacii cu buletine de vot, astfel că nu se va putea stabili cu certitudine în favoarea cui s-a furat mai mult. Din ce s-a numărat totuși, s-a constatat că mai multe voturi au fost trecute fraudulos la Clotilde Armand, dar cum nu mai există toate documentele, ancheta va rămâne în coadă de pește.

Pe de altă parte, buletinele de vot au fost depozitate într-un subsol igrasios, iar multe dintre ele au ajuns la polițiști umede, cu foile lipite una de alta. Cu alte cuvinte, greu și aici de stabilit cu certitudine pe cine a fost pusă ștampila.

Cum se va termina totul? În așteptarea unei comunicări oficiale a procurorilor, putem să presupunem că fiecare va crede în dreptatea lui. Pesediștii vor fi convinși că lui Tudorache i-a fost furat postul de primar. Useriștii vor spune că ei nu cred într-o investigație a Secției Speciale, pe care oricum vor să o desființeze. Oamenilor de rând li se va întări convingerea că nu trăim într-un stat de drept, că justiția nu știe, nu poate sau nu vrea să facă dreptate.

Trist este că, în anul 2021, noi încă votăm prin metode rudimentare, cu buletine de vot tipărite de hârtie de cea mai proastă calitate, cu câte zece oameni în fiecare secție de votare, din care nu alegi doi pregătiți, care să știe să supravegheze procesul electoral. În anul 2021, nu contează cine votează, contează cine numără, contează iuțeala de mână a omului din secție care mută votul din teancul candidatului X în cel al candidatului Y. În anul 2021, partidele puternice au rețeaua atât de bine făcută, încât în multe secții controlează și oamenii trimiși de partidele mici. În 2021, procesele verbale pleacă greșite din secții și sunt modificate apoi la Birourile Electorale Județene, ca să bată cheile de control. În anul 2021, toate aceste documente eronate sunt afișate pe site-ul Biroului Electoral Central și cel al Autorității Electorale Permanente, dar sunt luate în calcul, pe motiv că nu au influențat decisiv rezultatul alegerilor. Cu toții închid ochii, că doar nu o să reia alegerile.

Oricum, nu doar prin numărătoarea greșită se fură alegerile. Se fură și prin promisiuni mincinoase, se fură și prin cumpărarea locurilor eligibile de către candidații cu bani. Mai mult, niciun partid care a ajuns la putere nu a demonstrat că este “altfel”, așa cum s-a prezentat în campania electorală, așa că viața noastră nu este nici mai bună, nici mai rea, fie că avem parte de alegeri corecte, fie de alegeri fraudate.

Vizualizări: 5,105

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: