Poliția Locală vs. primarul Romanescu. Cine are dreptate!

Primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a propus reorganizarea instituției pe care o conduce și a obținut votul Consiliului Local. Orice schimbare produce nemulțumiri, mai ales când sunt oameni care își pierd posturile de șefi sau care vor câștiga mai puțin.

Reoganizarea lui Romanescu va fi inevitabil contestată din interior, dar ar putea avea susținerea publică, mai ales dacă oamenii vor simți că sunt mai bine tratați de autoritatea publică.

Cele mai multe nemulțumiri par să vină dinspre Poliția Locală Târgu Jiu, care își pierde personalitatea juridică. Dispar câte posturi de șef serviciu, mulți angajați își pierd calitatea de funcționar public și devin personal contractual, fiind reduse și unele drepturi bănești.

Sindicatul Polițiștilor Locali din Județul Gorj a dat publicității o scrisoare deschisă adresată primarului Romanescu, în fapt câteva pagini de alegații mai degrabă politice. Pe scurt, i se reproșează primarului că a promis marea cu sarea în campanie, că nu s-a consultat pe noua organigramă decât cu câțiva oportuniști din instituție, că a împroșcat cu noroi în instituție și că a asmuțit cetățenii împotriva polițiștilor locali, că s-a străduit să planteze dușmănie între polițiștii locali și cei ai IPJ, că drepturile bănești sunt la un nivel decent abia din 2017 și că au fost câștigate în instanță, că polițiștii locali “tremură iarna la -15 grade și încărunțesc vara”, că nu e vina lor că au fost angajați pe vremea PSD. “Suntem prea bătrâni pentru botniță! Suntem colegi de ani buni. În timp se leagă prietenii, aproape frății, e normal să fim solidari”, avertizează sindicatul, care îl întreabă pe primar dacă are prieteni sau doar aplaudaci.

Nimic din cele câteva pagini ale Scrisorii deschise nu ar fi meritat publicat, pentru că aceasta conține doar gargară politică. Cetățeanul este interesat să știe ce pierde el prin reorganizarea Poliției Locale Târgu Jiu. Va fi traficul mai aglomerat, nu vom mai fi în siguranță pe străzi? Asta am fi vrut să auzim de la sindicatul polițiștilor, argumente că acei oameni își merită salariile de patru mii de lei pe lună. Că și minerii muncesc la minus 15 grade, dar în noroi, nu pe asfalt, și mulți nu ajuns la salariile astea.

Până la urmă, este firesc ca fiecare să își apere locul de muncă și salariul, este normal ca polițiștii locali să meargă în instanță dacă se simt nedreptățiți și este incorect ca primarul Romanescu să îi amenințe cu desființarea, dacă încearcă să blocheze organigrama. Poliția Locală Târgu Jiu trebuie desființată dacă nu își justifică existența, nu dacă oamenii își apără drepturile.

Dar, polițiștii locali ar trebui să știe că există un motiv pentru care imaginea lor în ochii multor localnici nu este bună. Dacă primarul ar face un referendum, așa cum amenință, sunt absolut convinsă că oamenii ar vota pentru desființarea Poliției Locale. Și este de înțeles, pentru că atunci când niște oameni sunt plătiți foarte bine din taxele și impozitele noastre, avem pretenția să fim respectați. Am văzut cum vorbesc unii polițiști locali cu șoferii, am auzit cum strigă polițiștii locali după turiștii din parc “Aloo, aloo, să nu atingi operele!”. Și nu sunt atât de vechi nici timpurile în care polițiștii locali se lăsau folosiți de PSD în campaniile electorale.

Statul român are nevoie să se reformeze nu doar la nivelul Poliției Locale Târgu Jiu, nu doar la nivelul primăriilor, ci la toate nivelurile. Aș vrea să văd același curaj și la președintele Consiliului Județean Gorj. Statul, așa cum este croit acum, ne costă prea mult și este ineficient. Uneori pare construit să blocheze cetățenii cu inițiativă, să îi umilească, iar asta nu se va schimba fără o reformă.

Vizualizări: 5,729

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: