Școala de 60 de miliarde de euro

Ministerul Educației a prezentat o statistică potrivit căreia, în ultimii zece ani, guvernul a alocat pentru învățământ aproape 60 de miliarde de euro.

Întrebat de ce guvernul nu a dat nici în acest an 6% din PIB pentru educație, premierul Cîțu a ridicat o temă interesantă. Guvernul poate aloca și mai mult, întrebarea este, cele 60 de miliarde de euro pentru ce au fost cheltuite?

37% dintre absolvenţii de gimnaziu au medii sub 5 la Evaluarea Națională, iar unii dintre ei nu știu să citească, deși au opt clase. 44% dintre elevii de 15 ani sunt analfabeţi funcţionali. Doar două universități din România sunt în top o mie de universități din lume.

Învățământul online este o minciună, o simt toți elevii, o văd cu îngrijorare părinții, o recunosc și mulți profesori. După un an de pandemie, ministerul nu a produs nici măcar o lecție online, care să fie reper.

Un milion de tineri care au terminat liceul în ultimii 15 ani nu s-au înscris la Bacalaureat, alte milioane au picat examenul. Avem licee ținute artifical în viață, cu clase goale, cu elevi doar pe hârtie și, desigur, cu promovabilitate zero la examenul maturității.

Abandonul școlar este de 18% până în clasa a VIII-a și de 27% la liceu. Și asta în condițiile în care mai sunt sute de mii de copii trecuți în catalog, deși nu merg la școală, pentru ca profesorii să aibă în continuare catedre.

Bugetul educației crește an de an, deși numărul de copii scade. Avem cu 1,5 milioane de elevi mai puțin decât acum 15 ani. În fiecare an se închid școli, pentru că nu mai sunt copii.

Sunt mulți copii excepționali. Îi vezi la 6-7 ani cât sunt de isteți, îi vezi în clasele primare extrem de silitori. Dar, la un moment dat se pierd, în această societate care nu este creată pe meritocrație. Îi vezi la 19 ani extrem de derutați cu privire la viitor. Cei mai mulți nu știu nicio meserie și nici nu sunt capabili să învețe, pentru că nimeni nu le-a pus bazele. Alții merg la facultate și după alți 4-5 ani se uită la diplome. Avem armate de juriști și economiști, dar deficit pe multe alte meserii.

Despre școala profesională, ce să spunem? Sunt țări în vest în care două treimi dintre copii merg la școala profesională și doar o treime la liceu. La noi e invers.

Programele școlare sunt aceleași de zeci de ani, neadaptate la timpurile noastre. Copiii au prea multe ore, prea multe teme. Avem copii care merg flămânzi la școală, dar nu am fost capabili să amenajăm o sală de mese la fiecare școală.

Lista problemelor din școala românească este mai lungă decât o carte de telefoane. Și atunci are dreptate și Cîțu, pe ce s-au cheltuit 60 de miliarde de euro?

Vizualizări: 3,687

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: