ALERTĂ: Cer bani în numele poliţiei

Poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii informatice au fost sesizaţi despre desfăşurarea unei campanii prin care se încercă fraudarea victimelor, prin sisteme informatice, în numele Poliţiei Române. „Dacă primiţi un astfel de mesaj, este important să ştiţi că este o fraudă şi să nu daţi curs cererii”, avertizează IPJ Gorj.

Escrocii virusează calculatoarele şi apoi se dau ca fiind de la poliţie. Cer anumite sume de bani pentru deblocarea computerelor. Poliţia Română avertizează că este o capcană. „Sesizaţi poliţia dacă aveţi calculatorul blocat şi vi se cere să plătiţi o sumă de bani. Poliţiştii gorjeni vă recomandă să nu plătiţi suma cerută pentru decriptarea fişierelor, în cazul în care calculatorul este virusat, întrucât de cele mai multe ori nu veţi recupera fişierele. Sesizaţi poliţia în cazul în care sunteţi victime ale unor astfel de atacuri”, arată un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj.

Poliţiştii au şi câteva recomandări pentru posesorii de calculatoare: „Vă recomandăm să faceţi back-up-uri regulate ale datelor stocate pe sistemul informatic (pe un dispozitiv de rezervă), să menţineţi sistemul updatat şi să instalaţi un program de tip antivirus.  De asemenea, nu deschideţi niciodată un ataşament primit de la o persoană necunoscută sau un link neobişnuit primit prin intermediul conexiunilor de internet”.

Poliţia Română precizează că nu solicită bani pentru deblocarea unor calculatoare, toate solicitările de acest tip fiind capcane.

Vizualizări: 1,205

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: