ALERTĂ: Se scufundă halda de steril de la Roşia de Amaradia

Comuna Roşia de Amaradia se confruntă cu noi alunecări de teren. Primarul Liviu Cotojman a anunţat ieri că o nouă alunecare de teren a afectat halda de steril din cariera Seciuri, diferenţa de nivel fiind aproape 10 metri. Primarul Cotojman le-a atras atenţia autorităţilor judeţene încă de acum două săptămâni cu privire la acest fenomen însă nimeni nu a luat nicio măsură. Acum, un excavator riscă să fie înghiţit de pământ, iar casele oamenilor sunt puse în pericol.

Alunecările de teren au făcut prăpăd în comuna Roşia de Amaradia. O nouă alunecare a înghiţit practic 10.000 de metri pătraţi de steril, anunţă primarul localităţii Liviu Cotojman. „Se scufundă halda de steril de la Seciuri şi prin scufundare angrenează o nouă alunecare de teren. Cred că sunt 10.000 de metri pătraţi scufundaţi, diferenţa de nivel este de 10 metri. Dacă va continua în ritmul acesta va ajunge în scurt timp la casele oamenilor. Mai grav este că şi terenurile cultivate cu lucernă, terenurile oamenilor au ajuns în acea groapă. Efectiv nu avem ce măsuri să luăm, decât să monitorizăm situaţia”, a spus primarul Liviu Cotojman.

În pericol de scufundare se află şi un excavator ce aparţine Complexului Energetic Oltenia şi care în prezent se află la circa 700 de metri de prima scufundare. Primarul spune că a făcut petiţii rând pe rând la preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, la prefectul Alin Văcaru, dar şi la directorul CEO, Laurenţiu Ciurel, să ia măsuri pentru stabilizarea zonei însă fără niciun răspuns. Acum primarul spune că şi-ar dori ca excavatorul să fie înghiţit de pământ. „Acum două săptămâni am constatat şi am prevăzut că o să fie probleme în zona respectivă, am făcut petiţie şi la Ciurel şi la Călinoiu, şi la Văcaru să mute excavatorul şi degeaba. Eu personal mi-am făcut treaba, dar vă spun că mi-aş dori să se răstoarne excavatorul, ca să se mişte şi ei de pe scaune şi să vină să vadă situaţia. Alunecările continuă într-un mod accelerat, aşa că nu ne-am mira dacă în trei luni vor ajunge la casele oamenilor”, a adăugat primarul Cotojman.

Autorităţile locale din Roşia de Amaradia spun că alunecările se activează din cauză că cei de la CEO nu au respectat perimetrele de protecţie a satelor, au haldat haotic şi au mişcat izvoarele subterane din zonă.

Vizualizări: 157

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: