Aleşii locali îşi pierd mandatele din cauza fondurilor europene

Aleşii din mai multe comune gorjene riscă să-şi piardă mandatele din cauză că au accesat fonduri europene pe Măsurile 112 şi 141. Primul depistat în această situaţie de către Agenţia Naţională de Integritate este viceprimarul comunei Berleşti. Problema este cu atât mai complicată cu cât mai mulţi consilieri locali şi-au făcute proiecte pe fonduri europene pe persoană fizică autorizată ori pe întreprinderi individuale.

Iulian Garcea, viceprimarul comunei Berleşti, fost declarat incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate. Potrivit ANI, acesta „se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 22 iunie 2011, întrucât deţine, simultan, atât funcţia de Viceprimar al Comunei Berleşti, Judeţul Gorj, cât şi calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul Garcea Iulian P.F.A. Astfel, Garcea Iulian nu a respectat dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Funcţia de primar [...] este incompatibilă cu [...] calitatea de comerciant persoană fizică”.

Primăriţa comunei Berleşti spune că  Iulian Garcea a accesat fonduri europene pe Măsura 141, proiectul respectiv impunându-i să se autorizeze ca persoană fizică. Iulian Garcea va contesta decizia ANI. „Am discutat cu domnul viceprimar şi am înţeles că va contesta decizia ANI”, a declarat Maria Dumitraşcu, primăriţa de la Berleşti.

Consilieri locali cu proiecte europene

Situaţia viceprimarului Iulian Garcea nu este unică la nivelul judeţului, chiar la Berleşti mai mulţi consilieri locali sunt la un pas de a fi declaraţi incompatibili. „E pentru prima dată când ne-am confruntat cu această problemă. Voi studia îndeaproape această lege pentru că nu este vorba doar de o singură persoană. La Berleşti, mai avem încă trei consilieri locali care au accesat fonduri pe Măsura 141. Sperăm că se va rezolva această problemă. E o situaţie extrem de neplăcută. Am plecat la drum cu o anumită echipă şi ar fi păcat ca acum să fim nevoiţi să înlocuim o parte din membrii acesteia”, a declarat Maria Dumitraşcu.

Potrivit prevederilor legale, persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.

PROIECTE

Potrivit conducerii Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Gorj, beneficiarii de fonduri europene nu sunt verificaţi dacă sunt sau nu funcţionari publici în momentul în care depun proiectele. „Nu ne interesează dacă beneficiarii de fonduri europene sunt sau nu sunt funcţionari publici. Noi nu le cerem adeverinţă de salariat când depun proiectele. Nu este treaba noastră să facem verificări şi din acest punct de vedere. De acest lucru se ocupă Agenţia Naţională de Integritate”, a declarat Gheorghe Cocină, directorul OJPDRP Gorj.

Vizualizări: 273

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: