VERDICT FINAL: Dosarul Buldotanc 1, puşcărie cu suspendare

Magistraţii au dat un verdict final în dosarul Boldotanc 1, referitor la un utilaj defect achiziţionat pe bani mulţi de Romsilva de la o firmă din Gorj. Un dosar similar este pe rol, departe de a fi soluţionat, şi priveşte un buldotanc achiziţionat de fostul Complex Energetic Turceni de la o altă firmă din Gorj. Elementul de legătură îl constituie Mugurel Surupăceanu, fost prefect şi fost deputat de Gorj.

Ion Dumitru, fost şef la Romsilva pe ţară, dar şi alţi doi directori aflaţi în subordinea sa directă, precum şi Bogdan Florin Stanciu, administratorul firmei din Târgu Jiu implicată în această afacere, sunt inculpaţii pentru care magistraţii au dat verdict de închisoare cu suspendare, înlocuită cu un termen de încercare. Procesul a început la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe vremea când Dumitru era deputat PSD. Un complet de trei magistraţi a decis la vremea respectivă să-i achite pe inculpaţi, dar nu la fel au stat lucrurile şi acum, la recurs, când un complet de cinci judecători a decis cu totul altceva. Fostul şef de la Romsilva a primit trei ani cu suspendare, înlocuiţi cu 6 ani de încercare, la fel ca şi în cazul lui Bogdan Florin Stanciu. Acesta a fost administrator la o firmă aflată în legătură cu fostul prefect Mugurel Surupăceanu, şi el fost deputat şi inculpat în dosarul Buldotanc 2, ce priveşte o achiziţie similară făcută de fostul Complex Energetic Turceni, procesul fiind pe rol la Tribunalul Gorj.

Despăgubiri mari cât un buldotanc

Decizia definitivă a celor cinci judecători priveşte şi despăgubirile din acest dosar, mai ales că anchetatorii au susţinut că achiziţionarea buldotancului s-a făcut categoric în defavoarea regiei de stat. ”Obligă, în solidar, inculpaţii Dumitru Ion, Bunea Dumitru, Dumitru Elena si Stanciu Bogdan Florin la plata sumei de 614.322,74 lei (RON) cu titlu de despăgubiri către partea civilă Regia Naţională a Pădurilor Romsilva”, au stabilit judecătorii, care au mai decis şi ca foştii şefi de la Romsilva să despăgubească unitatea cu peste 1 milion de lei noi pentru achiziţiile făcute în unele cazuri cu adaosuri comerciale şi de 500%.

Istoria unui tanc „valoros”

Conform rechizitoriului Direcţiei Naţionale Anticorupţie, utilajul achiziţionat de Romsilva a fost total ineficient pentru unitatea de stat, dar, cu toate acestea, regia nu a ezitat să plătească o grămadă de bani pentru o grămadă de fiare vechi, revopsite într-un portocaliu menit să schimbe faţa tancului adus din Ucraina. „În cursul lunii iulie 2003 S.C. Severom Trans S.R.L (societate fantomă) a importat din Ucraina un utilaj sub denumirea buldozer universal cu macara hidraulică pe şenile la o valoare în vamă de 6.250 USD. În fapt, aşa cum a reieşit ulterior din probele administrate la dosar, utilajul era un vehicul de tip militar model 1978 construit pe un şasiu de tanc tip T34 care avea în faţă montată o lamă reglabilă în „V”, iar în partea din spate un braţ hidraulic dotat la capăt cu gheare.

Aşa cum a fost stabilit pe parcursul urmăririi penale, vehiculul era destinat îndepărtării, respectiv aşezării de obstacole, de către trupele de geniu. Utilajul consuma în jur de 80 de litri de motorina pe oră, neîncadrându-se sub nici o forma în normele europene privind poluarea şi consumul”, menţionează DNA.

Pentru că nu avea şi o cisternă alături, buldotancul era greu de utilizat întrucât necesita şi un „şofer” pe măsură, obţinut cu aprobări speciale de la armată. În plus, vehiculul nu era însoţit de nici un fel de document în afara celor vamale şi a facturii, respectiv nu avea carte tehnică, certificat de calitate sau conformitate emis de producător, certificat de garanţie, certificat de omologare etc, procurorii DNA susţinând că din iulie 2003 şi până în anul 2004 utilajul nu a fost utilizat în nici un fel.

Vizualizări: 631

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: