Divorţaţi în fals de directorul sinucigaş de la Şomaj

Lucruri greu de imaginat ies la iveală în ancheta derulată în jurul sinuciderii fostului şef al AJOFM Târgu Jiu, Damian Horcea. Doi soţi din Motru au aflat acum că sunt divorţaţi din 1995, conform unui act fals existent la un dosar de şomaj. Documentul a fost punctul cheie pentru ca pe un card să fie viraţi peste 22.000 de lei, bani pe care „divorţaţii” nu i-au încasat, dar a căror returnare le este acum cerută de către stat.

Elena şi Benone Suceu au la Motru o frizerie, deschisă pe persoană fizică autorizată, după ce, în urmă cu câţiva ani bărbatul a fost în şomaj, atunci fiindu-i solicitate o serie de documente şi acte cu caracter personal. Le-a dus pe toate, fiind convins că aşa sunt procedurile, mai ales că îi erau solicitate oficial. El afirmă că a mers la AJOFM Gorj pentru a plăti contribuţia la şomaj şi a întrebat un funcţionar dacă îi poate spune şi care este situaţia contribuţiilor pentru soţia sa, pentru a plăti şi în cazul acesteia. Surpriză însă, a aflat că era divorţat de 15 ani şi că nu are voie să afle informaţiile cerute. „Mi-a spus de la ghişeu că nu pot să aflu ce întrebasem pentru că doamna, adică nevastă-mea, a divorţat de mine. Nu mi-a venit să cred, dar mi-au arătat o hârtie de la Judecătoria Motru în acest sens. Era de prin anul 1995, dar la Motru Judecătoria nu există decât din 1998. În plus, la domiciliu era trecut apartamentul meu actual, deşi la vremea respectivă noi stăteam în cu totul altă parte a oraşului”, afirmă bărbatul.

Plângere la Parchet

Benone Suceu s-a adresat procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Motru, unde a depus o plângere, în speranţa că va afla adevărul. A făcut demersul respectiv şi după ce soţia sa a primit acasă o înştiinţare de la o bancă pentru a-şi reînnoi cardul în care îi era virat ajutorul de şomaj din fiecare lună. „Soţia mea nu a fost niciodată şomeră, iar acum ne-au trimis să reînnoim cardul în care i s-au virat banii de la şomaj. Le-am spus şi la AJOFM Gorj că noi nu am luat nici un ban, am cerut chiar la bancă blocarea imediată a cardului. Am mers la Parchet şi am depus plângere, iar procurorii ne-au spus că e un fals ordinar pentru că judecătorul al cărui nume e trecut pe actul acesta lucra la Târgu Jiu în 1995, când se presupune că noi am fi divorţat”, spune Benone Suceu.

Şomera din acte

Elena Suceu menţionează şi ea că nu a divorţat de soţul său şi nici măcar nu l-a luat în serios atunci când a sunat-o ca s-o întrebe dacă a intentat o astfel de acţiune împotriva lui. „Soţul meu are probleme de sănătate destul de grave şi nu mi se pare deloc normal ceea ce s-a întâmplat. M-a sunat să mă întrebe dacă eu am intentat acţiune de divorţ şi dacă vreau să mă despart de el. Am râs prima dată, dar când mi-a spus că există un act oficial în acest sens nu am ştiut ce să mai cred. Noi am sărbătorit anul trecut 25 de ani de căsătorie, suntem fericiţi împreună, nu am ştiut nimic de toată treaba aceasta”, declară femeia.

Caracatiţa lui Horcea

Damian Horcea, fost şef al biroului de la Târgu Jiu al AJOFM Gorj, provenit din zona Motru, cu nevastă angajată o perioadă la o bancă tocmai la departamentul care se ocupa de emiterea cardurilor, a ales în ianuarie 2012 să îşi pună capăt zilelor fără să spună cuiva ceva. Moartea sa a fost învăluită în mister vreo câteva zile, după pomana răposatului începând să circule diverse informaţii, multe dintre ele concretizate acum în documente în ancheta penală derulată de poliţişti şi procurori.

În ceea ce-i priveşte pe motrenii „divorţaţi”, şeful AJOFM Gorj, Romeo Chiriac, apreciază că, din cunoştinţele sale, situaţia celor doi soţi este unică la nivel naţional, actele lor de divorţ fiind falsificate pentru a fi folosite într-un dosar de încasare ilegală a unor indemnizaţii de şomaj. Peste 80 de dosare de şomaj au fost falsificate, poliţiştii ridicând cinci calculatoare ale instituţiei, la care Horcea avea acces direct, cunoscând parolele subordonaţilor.  Acesta avea şi o firmă proprie pe care o utiliza în acelaşi scop, ancheta deschisă de poliţişti după sinuciderea sa nefiind finalizată nici până în prezent.

AJOFM Gorj are de recuperat de la diferite persoane care au beneficiat ilegal de ajutor de şomaj, prin înţelegere cu Damian Horcea, peste 230.000 de lei. O mare parte din sumă, peste 180.000, este solicitată Companiei Naţionale Poşta Română, după ce angajaţi ai companiei au făcut plăţile unor beneficiari fictivi, având cunoştinţă despre acest lucru.

Datoriile lui Horcea

Fostul şef din cadrul AJOFM Gorj pare să-şi fi făcut avere pe seama celor pe care îi fraierea cu false dosare de şomaj. În unele cazuri, spun surse judiciare, profitând că un bancomat de retragere de numerar era nu departe de sediul instituţiei, îi chema pe beneficiarii unor sume de până în 3500 de lei, comunicându-le că le-au fost viraţi greşit banii şi că trebuie să-i returneze. Oamenii scoteau banii şi îi dădeau lui Horcea pentru a fi îndreptată „greşeala”, acum instituţia de stat solicitându-le să înapoieze banii „încasaţi” ilegal.

În schimb, Damian Horcea avea, conform ultimei sale declaraţii de avere, două credite bancare în valoare totală de 95.000 de euro, din care unul de 80.000 de euro trebuia plătit până în 2033. Bărbatul mai avea un credit scadent în 2012 de 40.000 de lei, precum şi ratele de leasing la un autoturism WV Passat. Acesta deţine în proprietate trei terenuri şi două imobile pe raza municipiului Târgu Jiu şi a comunei Mătăsari.

Vizualizări: 263

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: