Alimentația copilului în caz de răceală

În sezonul răcelilor e bine să știm că o alimentație echilibrată, bogată în antioxidanți joacă un rol foarte important în prevenirea îmbolnăvirilor. Copiii răcesc și mai des decât adulții pentru că sistemul lor imunitar este încă imatur.

Ce alimente trebuie evitate în răceli? Firește că alimentele rafinate, cele ultraprocesate de tip fast food și junkfood sunt în capul listei negre și mulți părinți știu cât sunt de nesănătoase și evită să le ofere copiilor. Ele nu conțin nutrienții necesari și antioxodanții de care corpul are nevoie în lupta împotriva bolilor. Pe lângă acestea, dulciurile din comerț sau cele cu mult zahăr, așa numitele ”calorii goale” - pentru că de cele mai multe ori, în afară de aportul caloric nu aduc niciun beneficiu, trebuie evitate.

Plante aromatice (după 7 luni)

Busuiocul și cimbrul sunt printre cele mai benefice plante aromatice. Sunt indicate in diverse afecțiuni ale aparatului respirator: bronșită, laringită, faringită, au proprietăți antimicrobiene și expectorante.

Usturoi și Ceapă (după 7 luni)

Poate cele mai întâlnite ingrediente în preparatele culinare, ceapa și usturoiul nu trebuie să lipsească din dietă atunci când micuții sunt răciți. Usturoiul este considerat un puternic antibiotic natural și conține peste 20 de substanțe antivirale și antibacteriene. Ceapa are proprietăți similare cu usturoiul datorită substanțelor antivirale pe care le conține, având în acelaşi timp și proprietăți expectorante și de combatere a tusei.

Supă de pui de casă (după 7 luni)

Supa caldă de pui, cu multe legume este considerată de secole ca remediu/aliment în răceală.  Studiile recente arată că pe lângă hidratare, are și efect antiinflamator și decongestionant nazal.

Mirodenii (după 7 luni sau 1 an)

Scorțișoara o puteți introduce în alimentația copilului relativ devreme și este foarte eficientă în lupta contra răcelilor datorită proprietăților ei antivirale, antimicrobiene și antifungice. Pentru ghimbir e bine să așteptați până după vârsta de 1 an (sau chiar 2 după unii medici), însă chiar și atunci unii copii s-ar putea să nu-l accepte datorită aromei sale intense.

Alimente bogate în vitamina C

Portocală, lămâie, pomelo, grapefruit le asociem deja cu vitamina C și știm că e bine să le consumăm când suntem răciți ca atare sau ca și suc proaspăt stors. Atenție însă: majoritatea pediatrilor recomandă introducerea citricelor în alimentația bebelușului abia după vârsta de 1 an.

Miere de albine (după 1 an)

Mierea de brad și cea de tei este în special recomandată în afecțiuni ale  plămânilor și sistemului respirator, având proprietăți antiinfecțioase, expectorante, antitusive.

Vizualizări: 184

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: