Alimpeşti: Biblioteca din comună, plină de mucegai

Mii de cărţi de la biblioteca din Alimpeşti sunt în stadiu avansat de degradare, după ce au apărut infiltraţii de apă în spaţiul în care sunt depozitate. Pardoseala este plină de mucegai, iar cărţile depozitate aici au fost cuprinse de umezeală, unele nemaifiind bune nici de pus pe foc. Administraţia locală cunoaşte problema şi spune că va repara încăperea în care ar trebui să-şi desfăşoare activitatea biblioteca.

Cel care a tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte modul în care sunt conservate cărţile bibliotecii comunale din satul Sârbeşti a fost consilierul local Leonida Belgher. Acesta acuză primăria de ignoranţă, după ce de câteva luni cărţile, unele dintre ele cu valoare istorică majoră, au fost păstrate într-un spaţiu impropriu, neaerisit, peste care s-a aşternut un strat consistent de mucegai. Consilierul spune că o parte din aceste cărţi s-au degradat pe acest considerent. „Am impresia că această bibliotecă nu a fost deschisă niciodată, dar culmea este că am plătit bibliotecar care s-a pensionat de curând. Nu se poate să fie cărţile şi camera în halul în care sunt. A tras igrasie, probabil nu a fost aerisit niciodată. Au crescut bureţi printre cărţi, i-am dat cu mâna la o parte. Acolo a funcţionat grădiniţa de copii. Vă daţi seama cum au stat copilaşii în grădiniţa aceea?”, a spus consilierul Leonida Belgher.

Primăriţa din Alimpeşti, Elena Mosor, spune că a dispus recondiţionarea camerei în care sunt depozitate cărţile. Mosor spune că problema este una mai veche, asta pentru că fosta grădiniţă în care îşi desfăşoară activitatea biblioteca a fost construită pe un izvor de apă. „S-a infiltrat apa acum, când au fost ploile astea şi ce atâta tărăboi dacă a acolo a funcţionat biblioteca ani de zile şi nu a fost nimic? Apa s-a infiltrat şi s-a creat igrasie, dar asta nu înseamnă că nu se poate rezolva şi repara. Am mutat cărţile într-o altă încăpere unde nu există igrasie şi o reparăm şi gata. Am mai avut şi acum patru ani aceeaşi situaţie. Ultima cameră este pe un izvor şi când plouă e şi mai greu. O să refacem hidroizolaţia. Acolo este şi o expoziţie de pictură unde nu s-a întâmplat nimic, este intactă. Nu ştiu dacă au fost afectate cărţile, nu le-am văzut. Or fi fost un pic umezite, dar în niciun caz distruse”, a declarat Elena Mosor.

Administraţia locală din Alimpeşti a încheiat un contract cu un ONG pentru administrarea bibliotecii după ce persoana care se ocupa de această activitate s-a pensionat.

Vizualizări: 190

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: